Násilníky ze Znojemska pomáhá odhalit odborník na forenzní biomechaniku

Znojmo - Znojemská policie vyšetřuje dva případy těžkého ublížení na zdraví. Oba viníky právě stíhá na svobodě. Bez pomoci odborníka na forenzní biomechaniku by ale vyšetřování nemuselo být vůbec úspěšné.

První případ je z května, kdy v jednom ze znojemských klubů napadl vyhazovač hosta a způsobil mu těžká zranění. Muž skončil v nemocnici, kde leží v bezvědomí dodnes, bez vidiny na zlepšení. Druhý případ se odehrál v červenci na hrázi Vranovské přehrady. Před tamní diskotékou Kotva došlo k vyprovokované rvačce. Napadený muž si z ní opět odnesl těžké poranění mozku a skončil s trvalými následky.

Kromě brutálního násilí měla obě napadení společného jmenovatele – nedostatek svědků a nejasné okolnosti. „Hlavně v tom prvním případě byl problém zjistit, jak se to vlastně stalo. Pachatel tvrdil, že napadený upadl sám volným pádem a že mu naopak přispěchal poskytnout první pomoc,“ řekl znojemský vyšetřovatel Marcel Med.

Jiří Strauss popisuje princip forenzní biomechaniky (zdroj: ČT24)

Ve chvíli, kdy nemohla promluvit oběť, pomohl policii odborník na forenzní biomechaniku Jiří Strauss z pražské Policejní akademie. „Pachatelé se zpravidla vymlouvají, že ten skutek nespáchali, že na poškozeného vůbec neútočili a že spadl sám,“ vysvětlil Strauss.

Forenzní biomechanika je přitom dokáže snadno usvědčit ze lži. Pomáhá odhalit například mechanismus pádu nebo sílu úderu. Tedy jestli zraněný člověk skočil, někdo ho strčil, záměrně uhodil nebo došlo k nešťastné náhodě. Složitá vědecká metoda také dokáže identifikovat člověka podle stylu a mechanismu jeho chůze nebo pohybů. Zjistí i jeho fyzickou zdatnost, věk, ale také množství alkoholu v krvi.

„Vycházíme vždy především z lékařské zprávy, dokumentace z místa činu nebo rekonstrukce na přímo na místě činu. Závěr vypočítáváme za pomoci stovek experimentálních měření na biomechanické figuríně, kdy získáme kinematické a dynamické závislosti a na základě těchto dat, které mají charakter grafů nebo rovnic jsme schopni rozkódovat, co se vlastně stalo,“ shrnul Strauss.

Přestože se do obou případů zapojili i další soudní znalci z jiných oborů, pro policii a v budoucnu i pro soud je klíčový názor experta na forenzní biomechaniku.

„Takové případy často končí tvrzením proti tvrzení. My proto chceme upozornit veřejnost, že máme k dispozici odborné metody, pomocí kterých jsme schopni pravdu jednoznačně odhalit,“ řekl Mojmír Pavelka, vedoucí Územního odboru vnější služby Policie ČR ve Znojmě.

Vyšetřování ještě není u konce. Za těžké ublížení na zdraví hrozí, oběma útočníkům, kteří jsou stíháni na svobodě, tři až deset let vězení.