Soud znovu otevřel korupční kauzu Novotný-Kvapil, obhajoba pozvala klíčového svědka

Brno – Krajský soud se dnes už potřetí zabýva údajnou korupcí na radnici v Brně-Žabovřeskách. Obžaloba z přijímání úplatků usvědčuje tamního exstarostu Aleše Kvapila a také někdejšího tajemníka radnice Brno-střed Radovana Novotného. Oba se podle státního zástupce chtěli obohatit na stavebním projektu podnikatele Jiřího Štopla, když po něm požadovali úplatek v původní výši čtyři miliony korun. Výpověď svědka obhajoby přinesla na případ nový pohled.

Soud dnes vyslechl dva svědky, které navrhla obhajoba. První z nich - kriminalista, který pracoval na případu – měl vysvětlit údajné nesrovnalosti v odposleších. Od výpovědi druhého svědka Radka Běláka, bývalého sekretáře brněnského prvoligového fotbalového klubu, si pak obžalovaní a jejich právní zástupci slibovali napadení svědectví Jiřího Štopla, jenž celou kauzu rozpoutal. Bělák opřed soudem vypověděl, že se setkal se Štoplem, ten mu měl říci, že ho policie požádala, aby se zaměřil na aktivity Radovana Novotného. Nové poznatky jsou  natolik důležité, že k soudu bude muset opětovně zavítat Štopl, aby vše vysvětlil. Vynesení rozsudku se tak oddaluje. Přesto by mohl zaznít už příští týden právě po doplňující výpovědi Jiřího Štopla. Ten v rozhovoru pro ČT Bělákovu výpověď popřel.

Kauza odstartovala letos 11. února zatčením Radovana Novotného jen pár okamžiků poté, co od podnikatele Štopla převzal milion korun v označených bankovkách. Tamního starostu Aleše Kvapila zadržela ve stejný okamžik policie v centru Brna. Novotný v případu figuruje jako strůjce plánu a vyjednavač, Kvapilův úkol byl zřejmě po složení peněz zastavit komplikace u Štoplova projektu Sonocentrum.

Oba muži strávili několik týdnů ve vazbě. Obvinění z korupce popírají. Kvapil prý na jediné schůzce s dvojicí Novotný-Štopl netušil, že se jedná o úplatcích. Novotný se hájí tím, že peníze vyinkasoval za poradenskou činnost.

Kvapilovi i Novotnému, bývalým členům ODS, hrozí za přijímání úplatku až dvanáctileté vězení.