Problémy s Wilsonem nekončí, developer zvažuje výměnu pozemků

Brno - Firma Wilson Properity prozatím nehodlá ustupovat od  kontroverzního projektu bytového komplexu v Brně na Kraví Hoře. Vedení města se sice snaží developera přesvědčit, aby raději stavěl na jiné parcele, tomu ale žádná plně nevyhovuje. Město už kvůli plánované stavbě zaplatilo desetimilionovou pokutu státu. Ten totiž daroval Brnu bývalý armádní pozemek jen na nekomerční využití. Projekt Wilson ale představám ministerstva obrany nevyhovoval. Radnice si k tomu všemu vykoledovala kritiku místních, kteří s projektem také nesouhlasí a bývalá starostka Brna-středu Dagmar Hrubá (ODS) dokonce stanula opakovaně před soudem.

Společnost Wilson Properity Jiřího Maršálka zvítězila ve výběrovém řízení na zhotovitele projektu, který si město vybralo v předcházející architektonické soutěži. Podle smlouvy s městem měla postavit obchodně-bytový komplex s názvem Wilson před třemi lety. Zatímco ale investor svoji část dohody plnil, úředníci stavbu dosud nepovolili. Čekají totiž na verdikt soudu, jestli se vůbec můžou na bývalém armádním pozemku stavět byty proti vůli dřívejšího majitele - ministerstva obrany. Developer mezitím utratil miliony korun například za projektovou dokumentaci, její změny podle požadavků sousedů a další výlohy.

Město se proto snažilo hrozící žalobu ze strany Jiřího Maršálka vyřešit výměnou pozemků, kde by mohl projekt postavit a nabídlo mu na výběr asi 10 lokalit. „Podstatou tohoto narovnání je, aby si v budoucnu společnost Wilson Properity ani partneři nedělali žádný nárok na kompenzaci škod,“ vyjádřil se na začátku srpna brněnský náměstek primátora Oliver Pospíšil (ČSSD).

Jiří Maršálek, jednatel společnosti Wilson Properity, o dalších plánech (zdroj: ČT24)

Lukrativní lokalita na Kraví Hoře je ale snem developerů a jakékoli náhradní lokality jsou méně lukrativní. „Dostal jsem zhruba 10 variant, z toho 3 připadají v úvahu, jenže každá má své “ale„. Jedna je malá, druhá zastavěná objekty cizích vlastníků a na další se dá stavět až za několik let,“ shrnul důvody své nespokojenosti Jiří Maršálek.

Až do komunálních voleb se zřejmě tahanice s projektem Wilson nevyřeší. V tuto chvíli zatím nikdo neví jak dál, pokud firma Properity nepřistoupí na vyrovnání v podobě náhradního pozemku. Stejně tak nikdo z brněnských politiků nemá jasno, co přesně se může na Kraví Hoře postavit. „Část zastupitelů preferuje původně navržený dům, někteří politici, tuším, že ze Strany zelených, tam chtějí romské komunitní centrum, teď přichází návrh strany lidové udělat z bývalých kasáren základnu pro jihomoravské skauty. Já osobně bych preferoval maximum služeb a nevadila by mi ani rozumná míra bydlení třeba pro mladé rodiny nebo seniory,“ řekl ČT starosta městské části Brno středi Libor Šťástka (ODS). A aby toho zmatku nebylo málo, soud nedávno zpochybnil platnost smlouvy mezi Brnem a ministerstvem obrany - to by znamenalo, že pozemek Brnu vůbec nepatří.