Krajský radní přišel o řidičský průkaz, úřad mu body vrátil

Brno - Protekce nebo možnost, kterou máme všichni? Jihomoravský krajský radní Jiří Janda přišel loni o řidičský průkaz, protože nasbíral 12 trestných bodů. Odvolal se ale ke krajskému úřadu a ten jedno rozhodnutí o přestupku zrušil. Podle úřadu vše naprosto v pořádku, Jandovi kritici ale upozorňují na to, že pardon od vlastního zaměstnavatele rozhodně čistý není. Na případ jako první upozornila Mladá fronta Dnes.

Jihomoravský radní pro školství a hodonínský zastupitel Jiří Janda (ČSSD)vzorný řidič nejspíš nebude. Úřad v Hodoníně mu loni napočítal 12 trestných bodů a odebral řidičský průkaz. Teď už zase řídí. Krajský úřad vyhověl jednomu z jeho odvolání a jeden z přestupků smazal.

„Jednalo se o závažný problém v souvislosti s vyhotovením rozhodnutí o přestupku. Každé rozhodnutí musí obsahovat zákonem stanovené požadavky a toto rozhodnutí hodonínských úředníků tyto požadavky nesplňovalo,“ vysvětluje důvody, proč má radní řidičský průkaz zpět, vedoucí odboru dopravy Rostislav Snovický.

Vyjádření Jiřího Jandy (ČSSD), radního Jihomoravského kraje (zdroj: ČT24)

„Já jsem využil všech zákonných prostředků a dál se k tomu nehodlám vyjadřovat,“ reagoval Janda.

Rovní a rovnější

Jandovo jednání už ale vyvolalo vlnu ostré kritiky. Ta upozorňuje hlavně na fakt, že lidé, kteří Jandovi přestupek zrušili, ho potkávají každý den na chodbě v práci. Jandovi kolegové z hodonínské ČSSD případ komentovat nechtějí. Uznávají ale, že se nezachoval nejlépe a před volbami straně rozhodně nepomohl. A na nic nečekal ani jihomoravský hejtman Michal Hašek. Na úřad okamžitě povolal ministerskou kontrolu.

Úředníci se ale zatím strachy netřesou. Podobných rozhodnutí o přestupku zruší skoro čtyři desítky ročně. Že by v případě radního Jandy udělali něco výjimečného, odmítají.