„Pytláka století“ soud zprostil viny pro nedostatek důkazů

Brno - Muž, který se proslavil jako pytlák století, a byl dnes již potřetí soudem osvobozen, chce zpátky své trofeje. Josefu Konečnému z Ořechova policie před pěti lety zabavila víc než tisícovku paroží a obvinila ho z pytláctví. Jenže podle soudu se žalobci nepodařilo prokázat, že je Konečný skutečně upytlačil a tak se tím přiklonil k jeho verzi, že je vášnivý sběratel a všechny je získal legální cestou. Z „pytláka“ se tak nakonec stal „sběratel“. Konečného sběratelskou vášeň potvrdilo několik svědků. Teď bude usilovat o vrácení celé své sbírky trofejí.

„Státní zastupitelství v tomto případě neuneslo důkazní břemeno,“ prohlásil předseda krajského odvolacího senátu Jiří Šoukal. „Obhajoba pana Konečného je navíc reálná, není nesmyslná,“ dodal.

Kdyby se Josef Konečný v říjnu 2005 neopil a nezačal zběsile střílet po vesnici, policie by sotva přišla na to, co skrývá doma: rekordní sbírků trofejí.

Vyjádření Josefa Konečného a jeho obhájce Luďka Růžičky (zdroj: ČT24)

Ořechovští myslivci byli už léta přesvědčeni, že jim právě Josef Konečný pytlačí v revíru. Bývalý puškař ze Zbrojovky Brno měl ale u soudu jinou verzi toho, jak přišel ke stovkám paroží - „sběratelská vášeň“.

Množství trofejí vyrazilo dech i znalci, který trofeje posuzoval. „Bylo tam na tisíc kusů, když se mě u soudu ptali, jestli jsem to už viděl, řekl jsem ano, na Konopišti od Ferdinanda d´Este,“ popsal soudní znalec Josef Hromas.

A tak byl Konečný zatčen a posléze odsouzen nejen za to, že ohrožoval své okolí zběsilou střelbou. Nakonec byl obviněn i z pytláctví. Za střelbu byl odsouzen na šest let, odseděl si však za dobré chování polovinu.

Za pytláctví, z kterého ho policie obvinila a státní zástupce posléze obžaloval, však usvědčen nebyl. A to ani přes obrovský nález třinácti set kusů trofejí za necelých osm milionů korun a zvěřiny za dva miliony u něj doma.

Ořechovští myslivci, kteří u soudu svědčili, jsou ale přesvědčeni, že Konečný pytlákem je. Problém je, že žádný z nich muže nechytil při činu.