Soud potrestal smrt Vietnamce, mezi viníky jsou tři policisté

Brno - Krajský soud dnes po půlročním projednávání potrestal tři policisty a obyvatelku domu v brněnské Körnerově ulici. Všichni jsou podle rozsudku různou měrou zodpovědní za smrt Vietnamce Hoang Son Lama. Nejvyšší tresty soud rozdělil mezi dva hlavní agresory - policistu Josefa Srnského a sousedku Kateřinu Slavíčkovou. Ti se měli na muži dopustit násilné činnosti.

Zásahem ze 4. ledna 2009 se jihomoravská policie nikde chlubit nebude. Do Körnerovy ulice přijeli tři muži zákona kvůli drogám, odvezli si ale obyčejný škrob a v poutech jeho majitele - 43letého Vietnamce Hoang Son Lama. Od velitele hlídky a také sousedky, která byla na místě, ještě předtím podle obžaloby drobný muž inkasoval kopy, rány pěstí nebo zakusil rdoušení obuškem.

Soud mezi čtyři obžalované rozdělil nepodmíněné tresty. Policistu Josefa Srnského poslal za těžkou újmu na zdraví do vězení na tři a půl roku a sousedka Kateřina Slavíčková by za mřížemi za stejný trestný čin měla strávit  dva a půl roku. Za zneužití pravomoci stihl shodně tříletým trestem s pětiletou podmínkou i policisty Františka Jaroše a Jarmila Šimoníka. Podle soudu byli svědky násilí, ale nezabránili mu. Soudkyně Jaroslava Bartošová své rozhodnutí zdůvodnila tak, že stavěla zejména na výpovědi korunní svědkyně, která byla podle soudu věrohodná.

Reportáž Petra Albrechta (zdroj: ČT24)

Pětačtyřicet kilogramů vážící muž zemřel několik hodin po převozu na policejní služebnu. V organismu neměl drogy ani alkohol. Příčinou smrti byla podle závěrů pitvy vnitřní poranění.

Nepříjemná překvapení tím nekončila. U Srnského policejní inspekce objevila dětské porno, za což ho soud později zprostil viny. U Jaroše pak podle státního zástupce kriminalisté zabavili závadové materiály s nacistickou tematikou, čímž si vysloužil kázeňské potrestání.
 
Ani po dnešním rozsudku není případ definitivně uzavřen. Soud se bude ještě zabývat odvolání všech obžalovaných a také žalobou, s pomocí které chce zmocněnec vietnamské rodiny vysoudit po státu odškodné ve výši 200 milionů korun.