1. září přineslo nejen hemžení do škol, ale i stres na silnice

Brno – Nekonečné ranní kolony, desítky lidí čekajících na tramvaje a stovky chodců pokoušejících se projít přes cesty – tak to dnes ráno vypadalo v ulicích Brna. V největším stresu však byli v první den školního roku malí prvňáčci, do školních lavic jich v Brně usedly přes tři tisíce. Celkově je v Jihomoravském kraji deset a půl tisíce prvňáků, tedy o tři stovky dětí více než loni.

„Já už umím číst a ve škole bych si chtěla hrát,“ říká malá školačka Nikolka. Dnes nastoupila do první třídy na Základní škole Mutěnická v Brně. První školní den se sice ve třídách nese v lehčím tempu, ale už od zítřka se představy prvňáčků o hraní ve škole rozplynou. Ve většině brněnských základních škol se totiž začne s normální výukou.

Jen na základní škole v městské části Brno-Vinohrady si děti ještě užijí prázdninové nálady. V budově jsou totiž kvůli rekonstrukci bojové podmínky. Učitelé ji do noci uklízeli, aby alespoň měli kde přivítat své nejmenší žáky. „Rekonstrukce bude mít na organizaci výuky zásadní dopad. Rozhodli jsme se, že první měsíc budeme mít zvláštní režim a zkrácené vyučování,“ vysvětlila situaci ředitelka Základní školy Mutěnická Ilona Sokolová. Zcela normální vyučování tak na Vinohradech začne až 1. října.

Atmosféra 1. září v Brně (zdroj: ČT24)

Stresující situace si dnes zažila i městská policie, která do ulic nasadila přes padesát strážníků, aby hlídali dopravu a pomáhali školákům projít přes silnici. „Budeme samozřejmě hlídat to, aby řidiči náhodou nepřekračovali povolenou rychlost, protože se stává, že řidiči odvyknou tomu, že se děti pohybují v ulicích,“ přibližila tisková mluvčí Denisa Kapitančíková z Městské policie Brno.

  • Malá prvňačka si připravuje pomůcky autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1911/191077.jpg
  • Strážník dohlíží na plynulost premávky autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1911/191081.jpg