Znojmo otevřelo nový autobusový terminál

Znojmo - Čekání na autobus ve Znojmě přestane být ode dneška  noční můrou všech cestujících. Po sedmi letech, kdy autobusy provizorně zastavovaly u chodníku, otevřelo dnes druhé největší město v kraji zbrusu nový autobusový terminál. První, kdo ho otestoval, byly hned ráno davy žáků a studentů cestou do školy.

Ještě na jaře neměly autobusy ve Znojmě pořádně kde zastavit. Cestující na ně čekali podél silnice bez možnosti schovat se před deštěm nebo slunečním žárem. Provizorium trvalo sedm let, dnes se ale všichni dočkali. Město otevřelo nový, dlouho připravovaný autobusový terminál.

„Jsme velice spokojení, výborně se to podařilo,“ chválil si při pohledu na nový terminál odvedenou práci znojemský starosta Petr Nezveda (ODS). Kontrolního dne se zúčastnili i zástupci dopravců a firmy Kordis, která v Jihomoravském kraji zajišťuje regionální dopravu.

Dělníci dolaďují poslední detaily na novém autobusovém terminálu ve Znojmě (zdroj: ČT24)

Místní autobusy nově zastavují před vlakovým nádražím, regionální vedle něj. Nová je i příjezdová silnice. Pro dopravce hotový ráj. „ Jako dopravci jsme určitě spokojení po tom mnohaletém provizoriu. Konečně má město Znojmo nádraží na úrovni,“ uznal Miloslav Kliment, ředitel Bítešské dopravní společnosti.

Nádraží si pochvalovali i cestující. Stovky žáků a studentů, kteří jeli první den do školy, hned otestovaly jeho kapacitu. Podle všech prošlo na výbornou. Cestující si navíc chválí, že je mnohem přehlednější a bezpečnější než staré zastávky podél silnice.

Terminál stavělo Znojmo tři měsíce a stál skoro 80 milionů korun. Polovinu z toho získalo město z evropských fondů. Hotový ale měl být mnohem dříve, už v červenci, kdy Znojemsko přistoupilo ke krajskému integrovanému dopravnímu systému. Kvůli sporům s majitelem sousedního starého nádraží, firmou Basys, se ale vše zdrželo. Právě u této firmy před sedmi lety problémy autobusů ve Znojmě začaly - zakázala totiž vjezd na nádraží všem dopravcům kromě zpřízněného Času. Co teď s původním prostorem bude, je těžko říct. Zajíždí  do něj už jen několik dálkových spojů Času. „Teď o ničem nejednáme, pokud se týká budoucího využití toho starého autobusového nádraží, je míček na straně Basysu,“ komentoval situaci Nezveda.

Samotný Informační dopravní systém zatím na Znojemsku funguje bez větších problémů. Největší komplikace vzniká paradoxně až v Brně. „V Brně na ulici Vídeňská, která se opravuje, vznikají zácpy a tam autobusy získávají zpoždění, které se díky oběhům přenášejí i do vzdálenějších oblastí,“ posteskl si Jaromír Holec, ředitel firmy Kordis.

K úplnému dokončení chybí terminálu ještě pár detailů - informační cedule, lavičky, stromy. Na vinobraní má být o příštím víkendu rozhodně připravený.