Obří loď zakotvila na návsi malé vesnice

Lesná - Uprostřed Lesné, malé vesničky na Znojemsku, parkuje od včerejška obří loď. Její majitel ji včera vezl na Vranovskou přehradu, neměl ale vyřízeno žádné z povolení potřebných pro její spuštění na vodu. Kamion s lodí proto musel odstavit a pustit se do shánění razítek. To podle úředníků běžně trvá i půl roku.

Nová loď pro Vranovskou přehradu putovala na Znojemsko až z maďarského Balatonu. Její cesta skončila večer nedaleko cíle, na parkovišti v Lesné. Dál ji policie nepustila. Povodí Moravy jí totiž oznámilo, že pětadvacetimetrový gigant nemá povolení ke spuštění na přehradu.

„Starostka městysu Štítary nám potvrdila, že nevydali žádné povolení k přepravě nadměrného nákladu,“ uvedla Lenka Drahokoupilová, mluvčí Policie ČR Znojmo. Právě Štítary vlastní polní cestu, po které by loď k přehradě musela dojet.

Komentář mluvčí znojemské radnice Denisa Šipošová (zdroj: ČT24)

Majitel lodi, jednatel firmy Osobní lodní doprava Martin Balík, od toho okamžiku shání chybějící povolení. Po telefonu jen stručně naznačil: „V podstatě všechna povolení už máme. S lodí bychom měli na přehradu dojet v pátek. Příští rok chceme začít provozovat novou turistickou linku.“

Úřady ale jeho optimismus nesdílejí. Vyřízení všech náležitostí podle nich běžně trvá zhruba půl roku. Pořád mu chybí povolení ke kotvení, zazimování, tankování nebo nakládání s odpady. Dnes odpoledne se sice Balík dohodl se Státní plavební správou a dostal povolení spustit loď na přehradu, chybí mu ale povolení pro převoz nadměrného nákladu, a tedy asistence policie a energetiků, kteří odpojí dráty, o něž by loď cestou mohla zavadit.

„Jsme asi svědky takového velice svérázného způsobu podnikání, kdy člověk, který vlastní koncesi na lodní dopravu, vlastní loď, tak si přijede a rozhodne se, že si spustí svoji loď na Vranovskou přehradu, aniž by měl jakékoli povolení ke spuštění lodi na hladinu vody,“ kroutila hlavou mluvčí znojemské radnice Denisa Šipošová. Právě znojemský odbor životního prostředí odstavení lodi v Lesné asistoval.

Nechápavými pohledy nešetří ani současní provozovatelé lodní dopravy na Vranovské přehradě. Konkurence jim radost nedělá, navíc když kvůli krizi sami pocítili pokles zájmu turistů o projížďky.