Obce na Vyškovsku se bojí o pitnou vodu

Vyškovsko - Třem obcím na Vyškovsku - Rybníčku, Boškůvkám a Moravským Málkovicím - dělá těžkou hlavu nedaleká pískovna. Majitel ji začal zavážet sytě červenou látkou, která na první pohled budí podezření místních. Poblíž pískovny se totiž nachází jediný tamní zdroj pitné vody. Radnice si proto nechaly vypracovat rozbor půdy a výsledky je vyděsily.

Orlovická pískovna v posledních letech dodávala materiál pro stavbu dálnice D1 na Kroměřížsku. Teď je z velké části vytěžená a její majitel ji začal rekultivovat - zarovnávat s okolním terénem. Jedna část už je srovnaná, druhá se zarovnává teď.

Právě materiál, který k tomu byl vybrán, ale vzbudil podezření místních lidí. Na první pohled totiž zaráží jeho sytě červená barva. „Občané nám říkali, že se toho bojí, tak jsme požádali firmu, která nám dělá rozbory vody na koupališti, jestli by udělala i rozbor půdy,“ popsal prvotní impuls k rozboru Jan Bouda (ČSSD), starosta Moravských Málkovic.

Vyjádření starosty Moravských Málkovic Jana Boudy (zdroj: ČT24)

Jakmile přišly radnicím všech tří obcí výsledky, nestačili se místní divit. V půdě je čtyřikrát tolik chemického prvku vanadu, než kolik povolují limity. A to může být problém. „Máme tam zdroj pitné vody pro tři vesnice, pro Málkovice, Medlovice a Rybníček, a pokud by se něco takového stalo a ta voda byla kontaminovaná, tak ty vesnice jsou odříznuté od vody,“ vysvětlil Bouda.

Firma, která lom provozuje, Zepiko, dodnes o výsledcích měření nevěděla. V příštích dnech se s nimi proto chce nejdříve seznámit. Už teď ale učinila první bezpečnostní opatření. „Spojili jsme se už se starosty, okamžitě jsme ukončili navážení a začali jsme to řešit. Zatím je hotová jenom první část testů, ještě se čeká na test ekotoxicity,“ uvedl Milan Plch, závodní lomu v Orlovicích.

PRESTAB

PRESTAB je hnědý granulát využívaný pro technickou rekultivaci. Vzniká jako vedlejší produkt při výrobě titanové běloby.

Materiál zvaný Prestab pochází z přerovské firmy Precheza a má vydaný certifikát, že není nebezpečný. Používá se například při rekultivaci dolů nebo skládek. Podle výrobce z něj vanad v půdě rozhodně pocházet nemůže. „Výrobek obsahuje vanad, ale laboratorní testy dokladují, že jenom v podlimitním množství. To znamená, že nemůže být ohroženo životní prostředí ani zdraví lidí,“ ubezpečila Zuzana Šálková, mluvčí Prechezy.

PRECHEZA, a. s.

Precheza vznikla v březnu 1991 transformací státního podniku Přerovské chemické závody na akciovou společnost a od roku 1996 je součástí skupiny Agrofert Holding. Firma se zaměřuje na výrobu anorganických pigmentů, především titanové běloby, jejíž produkci neustále zvyšuje.

Její slova potvrzuje i vedoucí oddělení analytické chemie Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity Viktor Kanický. „Vanad je dokonce ve stopovém množství potřebný pro naše tělo k vytváření enzymů,“ vysvětluje Kanický. „Pokud se vyskytuje v příliš velkém množství, je ale potřeba věnovat zvýšenou pozornost chemickému složení těch sloučenin, ve kterých se vanad nachází. V určitých sloučeninách může pitnou vodu kontaminovat.“

Jak se prvek v takovém množství do půdy dostal, tedy nikdo neví. V nejbližší době by ale odpověď měla poskytnout inspekce životního prostředí. Starostové obcí z okolí pískovny si ji přivolali na pomoc.