Nečas v Uherském Hradišti: Věznici by mělo získat město

Uherské Hradiště - Bývalá věznice v Uherském Hradišti by podle premiéra Petra Nečase (ODS) měla v budoucnu patřit městu. Bude se prý snažit, aby se z ní nestal standardní komerční objekt, což by vzhledem k historii budovy nebylo znakem kulturnosti. Nečas to dnes řekl novinářům při své návštěvě města. Radnice usiluje o objekt několik let, příští týden v úterý se starosta Libor Karásek kvůli budoucnosti věznice hodlá sejít s ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem (oba ODS).

„Ministerstvo spravedlnosti má velmi napjatý rozpočet. Peníze navíc může získat jen prodejem zbytného majetku za tržní cenu. Tady je však nutné hledat jiné cesty, za naši svobodu zde umírali lidé,“ uvedl Nečas. Ve věznici v 50. letech minulého století, v době procesů inscenovaných komunistickou mocí, trpěli zástupci politické opozice i lidé zcela nevinní.

Ve věznici má vzniknout muzeum totality

Město společně se Zlínským krajem chce v bývalé věznici zřídit muzeum totality, část prostor by sloužila školství, větší část pak  komerčním účelům. Věznice byla postavena na konci 19. století, od roku 1962 je však prázdná a postupně chátrá. Odhadované náklady na rekonstrukci budovy dosahují až k 500 milionům korun.

„V této věci by (ministerstvo) nemělo postupovat úplně standardně především kvůli minulosti té věznice,“ dodal starosta Uherského Hradiště. Zopakoval, že pokud by budoucnost objektu vyřešil v souladu s jeho historií stát, nebude to pro radnici problém. „Obávám se ale, že se tak nestane,“ dodal Karásek.

Někdejší věznici převzal do správy v roce 1990 od vězeňské služby uherskohradišťský okresní soud. Projekt její rekonstrukce na vazební věznici a sídlo soudu však kvůli finanční náročnosti nebyl realizován. „Nakonec ministr Pospíšil dospěl k názoru, že by se budova měla prodat. Podlehli jsme tomuto tlaku a já jsem prohlásila, že budova je nepotřebná,“ uvedla dříve předsedkyně soudu Marie Chmelařová.

Povodně z věznice udělaly sklad archiválií

O objekt projevilo zájem město, jemuž bývalá ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová nabídla odkoupení budovy na splátky za 16,5 milionu korun, podle znaleckého posudku je cena zhruba dvojnásobná. Zastupitelé nabytí objektu za těchto podmínek schválili v květnu. Soud však při červnových povodních do někdejší věznice přesunul část svých archiválií, a budova tak ztratila punc nepotřebnosti, nezbytný pro souhlas státu s prodejem. Soud má nadále zájem o opravu objektu pro své potřeby.