Beringie v brněnské ZOO pomalu ožívá. Příjezd medvědů ale může ohrozit byrokracie

Brno - V brněnské zoologické zahradě se pomalu zabydlují exotická zvířata z oblasti polárního kruhu. Těsně před otevřením je totiž nový pavilon Beringie. Do října by tam vše mělo vypadat přesně jako na Kamčatce.

Do brněnské zoologické zahrady už dorazili první obyvatelé Kamčatky - konkrétně osm kajek mořských, které do Brna docestovaly ze ZOO v Tallinnu a v Rize. „Jsou to potravinové specialistky, jejich krmení je náročnější. Dostávají krevety, drobné rybičky a speciální rýži,“ představil nové obyvatele brněnské ZOO jejich chovatel Miloslav Walter.

Nejvzácnější exponáty Beringie jsou ale ještě v Rusku. Pár medvědů kamčatských – Elizar a Kamčatka – se už připravuje na cestu. Za několik týdnů budou muset mevědi překonat asi tři tisíce kilometrů. Cesta ale bude to nejsnažší, co budou muset zvládnout. „Pro ně to nebude až tak složitá cesta letecky. Potrvá to asi dvě hodiny,“ odhaduje ředitel brněnské zoologické zahrady Martin Hovorka.

Zoolog zahrady Bohumil Král o medvědech kamčatských (zdroj: ČT24)

Co by ale mohlo jejich cestu zkomplikovat, je byrokracie mezi Ruskou federací a Evropskou unií, která je na přepravu zvířat mimořádně přísná. „Byli bychom v tom případě velmi nešťastní, protože by se Beringie musela otevřít bez medvědů, což se doufám nestane. Bohužel to nejsme schopni ovlivnit,“ vysvětlil Hovorka.

Pokud všechno půjde podle plánu, otevře se brněnská Beringie spolu s medvědy z Kamčatky už 9. října.