Basketbalisté na vozíku mají v Brně evropské klání

Brno - Už v neděli v jihomoravské metropoli odstartuje Mistrovství Evropy skupiny B v basketbalu na vozíku. Fanoušci se mohou těšit na souboje týmů, které na starém kontinentu okupují druhou desítku žebříčku. Chybět nebudou ani čeští reprezentanti, kteří chtějí vybojovat postup mezi elitu.

Brněnské mistrovství je pro letošní rok evropskou akcí číslo jedna. Čeští reprezentanti budou chtít využít domácího prostředí a postoupit do finále, které by jim pro příští rok zajistilo účast mezi nejlepšími na kontinentálním šampionátu v Nazaretu. „Samozřejmě se nechceme spokojit pouze s finálovou účastí, hraje se na domácí půdě, to je pro nás velká výhoda a výzva. Chceme proto celý turnaj vyhrát,“ uvedl odhodlaně Adam Erben, kapitán české reprezentace.

Zápasy reprezentace ČR:

Neděle 5.9.  20:00 ČR – Rakousko
Úterý 7.9.  16:45 ČR – Nizozemí
Středa 8.9. 12:15 ČR – Slovinsko
Čtvrtek 9.9. 15:30 ČR – Chorvatsko

Domácí reprezentanti začnou pouť za svým sportovním snem v neděli, kdy v bohunické hale Fakulty sportovních studií vyzvou prvního soupeře – Rakousko. Ani další soupeři ve skupině jim ale postup určitě nebudou chtít ulehčit. Patří mezi ně totiž Slovinsko, Chorvatsko a největším favoritem budou zřejmě Nizozemci.

I Češi ale mají ve sportu pro hendikepované, který se u nás pomalu rozmáhá, svoji hvězdu světového formátu. Petr Tuček totiž loni získal klubový titul mistra světa s tureckým Galatasaray Istanbul.

Ochrnutý motocyklový jezdec Lukáš Šembera se vrací do světa sportu

Bývalý motocyklový závodník Lukáš Šembera, který před rokem spadl při
exhibici na pitbiku a zůstal ochrnutý, se vrací do světa sportu. V
brněnském týmu Hobitů bude nastupovat při zápasech rakouské basketbalové ligy vozíčkářů. V pátek si Šembera vyzkoušel i trénink s českými reprezentanty, kteří se připravují na Mistrovství Evropy.

Když sportovat tak naplno.! To platilo pro Lukáše Šemberu na motorce a platí i to po úrazu. Rychlá kola musel sice vyměnit za pomalejší, ale sportu se nevzdal. Na premiéru v rakouské basketbalové lize vozíčkářů se připravuje s těmi nejpovolanějšími - českými reprezentanty. "Když sleduju ty kluky v
reprezentaci, tak jde vidět, že mají hodně zkušeností. Bude ještě dlouho
trvat, než budu hrát tak jako oni, musím na sobě zapracovat," popisuje
Šembera.

Dosud si Lukáš musel hlídat nízkou hmotnost. Aby pořádně obstál v souboji o míč plném tvrdých střetů a někdy i karambolů, bude muset trošku zesílit,
vůle mu ale zatím rozhodně nechybí. "Já z něho mám pocit, že
hrozně chce, má do toho velkou chuť, je sportovně nadaný a vybral si basket. Chce do toho dát prostě maximum," pochvaluje si manažerka SK Hobit Brno Hana Valová.

Aplaus fanoušků by si měl Šembera vychutnat už za tři týdny, kdy poprvé
vjede na domácí brněnskou palubovku v dresu Hobitů. "Hlavně je to takový,
že život tím nekončí, je spousta věcí kolem mě, sedět doma a litovat se je
blbost. Když někdo říká, že prostě být na vozíku je strašný, že ho to
strašně štve je jasný, ale musí jít dál a musí přes to přejít a snažit se
dělat něco jiného, co může dělat," dodává jezdec.