Ve Zlínském kraji začala fungovat dlouhodobá intenzivní péče

Uherské Hradiště - V uherskohradišťské nemocnici otevřeli oddělení dlouhodobé intenzivní péče. Je první v celém Zlínském kraji. Postará se o pacienty, kteří celé měsíce potřebují nepřetržitou pomoc a dohled, a na běžných jednotkách intenzivní péče by tak blokovali lůžka pro akutní případy.

František Pavelčík má trpělivosti, odvahy i dobré nálady na rozdávání navzdory tomu, že jako jeden ze čtyř lidí v celé zemi trpí vzácnou a krutou nemocí. Připravila ho nejen o hlas. „Svalstvo odešlo plicní, srdeční. Všecky svaly mně slábnou,“ vysvětluje šeptem, přitom se nepřestává usmívat a chválí si péči lékařů i sestřiček. „Nejenom samotná raritní choroba Pompeho, ale další dvě diagnózy mu neumožňují jednoznačné odpojení od toho ventilátoru,“ doplňuje primářka Irena Šnajdrová.

František Pavelčík se teď stal prvním pacientem dlouhodobé intenzivní péče v uherskohradišťské nemocnici. Nové oddělení má deset špičkově vybavených lůžek za šest milionů korun, k tomu téměř čtyři desítky odborně vyškolených zdravotníků. „Jsou to nejnákladnější lůžka, která si umíme představit,“ zdůraznil ředitel Antonín Karásek. Jsou určena pro těžce nemocné a zraněné, kteří sice jsou ve stabilizovaném stavu, ale nemohou sami dýchat, potřebují nepřetržitou péči a kontrolu životních funkcí třeba dlouhé měsíce.

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)

„Specializované oddělení tohoto typu tady v kraji jednoznačně chybělo a ta péče byla poskytována na odděleních jiného typu,“ dodal Tomáš Melichar, ředitel pobočky VZP pro Zlínský kraj. „Museli jsme je transportovat na jednotky intenzivní péče, které měly své pacienty. To znamená, že to byl začarovaný kruh. Existence těchto deseti lůžek je v podstatě východiskem z té naší situace, která tady trvala třicet let,“ uzavřela primářka Šnajdrová.

Po Uherském Hradišti by v nemocnicích Zlínského kraje mělo vzniknout ještě alespoň jedno takové zařízení, snad koncem tohoto roku ve Zlíně.