Jedno ministerstvo dalo R55 zelenou, druhé ale na projekt nemá peníze

Jižní Morava - Ministerstvo životního prostředí dalo zelenou stavbě rychlostní silnice R55 spojující Otrokovice s Břeclaví. Projekt byl donedávna trnem v oku ochráncům přírody, čtyřproudová silnice totiž povede přes území obývané početnou kolonií chráněných druhů ptáků. Po letech protestů se ale konečně našlo řešení.

Z Hulína do Otrokovic budou už letos řidiči jezdit po nové rychlostní silnici R49. Přímo na ni by měla navázat R55 spojující Otrokovice s Břeclaví. Ze silnice ale zatím stojí jen násep. Ještě donedávna stavbu brzdili ochránci přírody. Čtyřproudová silnice má totiž protínat Bzeneckou Doubravu, kde sídlí početná kolonie lelka a skřivana.
 
„Tyto druhy jsou značně ohrožené i v evropském měřítku. Negativně by na ně působil zejména hluk, dále přímé střety s vozidly nebo osvětlení,“ uvedl ochránce přírody Ondřej Konvička. Po letech sporů nakonec došlo ke kompromisu. R55 přes Bzeneckou Doubravu povede, řidiči ale tuto oblast projedou podzemním tunelem, aby opeřence nerušili. „Tunel bude situován pod zemí a bude zakryt pískem. Správa proti této variantě nemá žádné námitky,“ doplnil Konvička.
 
Dosud museli řidiči jedoucí z Otrokovic do Břeclavi vzít zavděk silnicí, která protíná hned dvacítku měst a vesnic. Místní obyvatele, kterým hlučné kamiony pijí krev, proto stanovisko ochránců přírody potěšilo. Když chtějí obyvatelé Ostrožské Nové Vsi přejít přes frekventovanou silnici na druhou stranu, musejí počkat i několik minut. Hedviku Verbíkovou hluk nákladních aut v noci budí ze spaní. Když nemusí, ven před dům raději nevychází.
 
„Když prší a padá sníh, tak máme baráky ostříkané i s oknama. Ve světnicích pukliny, protože se to otřípá, tož co my uděláme už,“ stěžuje si Hedvika Verbíková, obyvatelka Ostrožské Nové Vsi. „Pokud se v dohledné době  nebude realizovat R55, která odvede kamionovou dopravu tady z těch našich obcí, tak nemáme šanci tady obstát,“ tvrdí starosta Uherského Ostrohu Vlastimil Vaněk (ODS).

Situace s opeřenci je zažehnána. Objevil se ale jiný, stejně závažný problém. Ministerstvo dopravy totiž na stavbu R55 nemá peníze. Stavět se tak nezačne dřív než v roce 2014.

Starosta Vlastimil Vaněk (ODS) o současné dopravní situaci v Uherském Ostrohu (zdroj: ČT24)