V Polešovicích se hodnotila nejlepší vína Slovácka

Polešovice - Polešovice na Uherskohradišťsku hostily třetí ročník soutěže TOP Víno Slovácka. Soutěž, která chce upozornit na kvalitu vín vyrobených ve slováckém regionu, získala mezi vinaři rychlého věhlasu. V letošním ročníku se do boje o titul nejlepšího slováckého vína pustila hned stovka vinařů.

„Pro milovníky vín je to záruka kvality a pro vinaře je značka dobrým startem do dalších vinařských soutěží,“ přiblížila přínosy soutěže ředitelka Okresní agrární komory v Uherském Hradišti Karla Malinová.

Všichni se ale museli poklonit před Jaroslavem Vaďurou. Ten začal s pěstováním vinné révy po revoluci na malém vinohradu u Polešovic. Živnost rok od roku rozšiřoval až do dnešní podoby, kdy obhospodařuje 8,5 hektaru vinic. A tvrdá práce přináší ovoce - v letošním ročníku soutěže obsadil vedle prvního místa za svůj červený tramín také stříbrnou a bronzovou pozici.

Reportáž Filipa Zdražila (zdroj: ČT24)

Úspěšné odpoledne pak korunoval zlatem v kategorii kolekce vín: „Když se vína jednoho vinaře umístí na prvních třech místech, svědčí to o dobré práci vinaře. Vítězná vína měla plnou chuť a byla radost je popíjet,“ vysvětlil rozhodnutí poroty její zástupce Nikodém Míša. Kouzlo úspěchu spatřuje samotný vítěz ve specifice polešovického mikroregionu: „Slovácko je dost velká oblast a Polešovice leží v její nejsevernější části. Réva, co tu roste, je svěží s krásnou kyselinkou a díky tomu jsou naše vína taková jadrná,“ vysvětlil Vaďura.

Slavnosti vína jsou jedním z vrcholů vinařské sezóny. Ta letošní ale vinařům na Slovácku nepřála: „Po celé léto bylo atypické počasí. Horka se střídala se zimou, v červnu nám vinohrady zalily povodně a celý srpen pršelo. Vína proto bude zhruba o polovinu méně než v uplynulých letech,“ zhodnotil letošní úrodu Vaďura.