Břestek na Uherskohradišťsku ohrožují sesuvy půdy

Břestek - Břestek na Uherskohradišťsku ohrožují hned na několika místech sesuvy půdy. Podepsaly se na nich hlavně červnové povodně, které kopcovitý terén podmáčely. Silné deště v minulých týdnech navíc hrozbu sesuvů obnovily. „Jsme obec údolního charakteru s poměrně velkým úvodím, a ačkoliv je pohled na okolní kopce krásný, má bydlení v dolině svá úskalí. Na několika místech v obci se totiž sesula půda,“ povzdechl si starosta Břestku Jindřich Krušina (ODS).

Nejhorším místem je svah za místní sportovní halou. Zhruba stometrový úsek zeminy totiž ujíždí přímo do sousedního potoka a hrozí tak jeho přehrazení. „Ten sesuv zužuje profil zlechovského potoka a máme strach, že při vydatnějších deštích dojde k jeho vybřežení a zalití nejen sportovní haly, ale také domů ležících poblíž,“ popisuje Krušina kritické místo.

K dalšímu většímu sesuvu došlo přímo v centru obce. Čtyřiašedesátileté Marii Florkové zavalila zemina část dvora a odřízla jí přístup na zahradu. Místo, kde byly původně schody, zmizelo. „Na začátku června, v době těch vydatných lijáků, se hlína během tří minut sesula na dvůr, odvezli jsme tenkrát dvě tatry plné hlíny,“ vzpomíná paní Florková. Osmatřicet let bydlela v Ostravě. Před několika lety se do rodného domu po rodičích vrátila a celou budovu zrekonstruovala. Teď novou fasádu ohrožuje nevyzpytatelný svah. „Působí to na mě dost špatně, několik týdnů po sesuvu jsem se v noci budila a chodila kontrolovat, jestli sesouvání nepokračuje, aby mi nakonec celý dům nezmizel pod hromadou hlíny,“ nemůže se zbavit strachu o střechu nad hlavou.

Starosta Břestku Jindřich Krušina (ODS) o sesuvu půdy (zdroj: ČT24)

Odstranění škod po obou sesuvech bude stát přes milion korun. Ty ale obec nemá, a tak opravy sesutých svahů musí počkat do příštího roku. Marii Florkovou teď ze všeho nejvíc děsí nadcházející zima. Těžký sníh a zmrzlá voda totiž mohou přinést další sesuvy.