Jurkovičova vila v novém kabátě

Brno - Za posledním majitelem Jurkovičovy vily v Brně se zavřely dveře v roce 2006. Dnes spravuje jeden z nejvýznamnějších architektonických secesních klenotů  Moravská galerie. Vila v anglickém venkovském stylu je  kvůli obnově už rok uzavřena. Pro návštěvníky se otevře až na jaře příštího roku. Už teď se ale může dílo slovenského architekta Dušana Jurkoviče pochlubit novým exteriérem.

Výraznou změnou prošla především zahrada a fasáda včetně nové mozaiky Josefa Bolfa.

„Obnova byla náročná, protože budova byla podmáčená. Dům navíc za dobu své stoleté existence neprošel kompletní úpravou,“ řekl architekt Petr Všetečka. „Oprava se týkala  suterénu, celé dřevěné budovy i s fasádou. Podařilo se nám zachovat  téměř původní barevnost vily, v tomto případě je střízlivá a jen o trochu tmavší, než byla v minulosti,“ upřesnil.

Architekt Petr Všetečka o rekonstrukci Jurkovičovy vily (zdroj: ČT24)

Vstupní bránu teprve krátce zdobí skleněná mozaika Josefa Bolfa, který byl se svým návrhem nejblíže původní mozaice Adolfa Kašpara z roku 1906. Současná malba na sklo vznikla na téma pohádky od Boženy Němcové Bača a Šarkan. Pozorný návštěvník si na ní všimne například motivu proměny hada v létajícího draka.

„Použil jsem stylizaci, která mi přišla adekvátní zasazení do bezčasí relativního klidu doby výstavby vily před vypuknutím první světové války i odkazy na proměny, jaké romantická mytologizace pohádkových motivů prodělala od adorace lidových motivů po fantasy umění,“ vysvětlil autor návrhu mozaiky Josef Bolf.

Obnovu si vyžádá ještě celkový  interiér vily. V příštím roce by tam měla vzniknout  stálá expozice a badatelské centrum Dušana Jurkoviče.  Navíc otevření vily bude součástí oslav 50. výročí vzniku Moravské galerie v Brně, která vilu spravuje.

Jurkovičova vila, vila Tugendhat a vila Stiassny  -  unikátní triumvirát moderních staveb v Brně, který nemá podle odborníků ve střední Evropě obdoby. Všechna tři místa jsou navíc díky rozsáhlým obnovám v současné době pro návštěvníky uzavřena.