Policie si možná znovu posvítí na Radovana Novotného

Brno - Odposlechy pořízené policií v úplatkářské aféře z brněnských Žabovřesk možná spustí další policejní vyšetřování. Během své závěrečné řeči totiž státní zástupce poukázal na závažné skutečnosti, zejména v souvislosti s aktivitami Novotného - někdejšího tajemníka radnice Brno-střed. Toho včera brněnský krajský soud poslal společně s exstarostou Brna-Žabovřesk Alešem Kvapilem do vězení na sedm let za přijímání úplatku.

První podezřelou záležitostí je údajná snaha Novotného zjistit pro svou dceru znění jedné ze zkoušek na právnické fakultě. To se mu údajně povedlo a jeho dcera díky opatřeným otázkám skutečně zkoušku splnila. Masarykova univerzita se rozhodla na podnět Česká televize situaci prověřit. „Vedení fakulty toto podezření prošetří, obrátíme se i na policii s žádostí o součinnost,“ uvedla mluvčí univerzity Tereza Fojtová. Pokud by se podezření prokázalo, mělo by to podle ní za následek personální opatření na fakultě.

Státní zástupce Ivan Hrazdira na informace upozornil ve snaze soudu přiblížit aktivity známého brněnského lobbisty, který je známý svými širokými kontakty ještě z dob působení na radnici. Svého vlivu měl údajně využít i při vyhlášení konkuzu na ředitele Základní školy Bosonožská v brněnské části Starý Lískovec, když tlačil na tamního starostu, aby na místo dosadil někdejšího člena ODS Radovana Vítka.

Reportáž Petra Albrechta (zdroj: ČT24)

Starosta městské části Vladan Krásný (ODS) takový kontakt nevyloučil. „Nemohu ani vyloučit, ani potvrdit, že jsem o tom s panem Novotným mluvil, konzultoval jsem to s mnoha lidmi,“ uvedl starosta pro ČT. Jakýkoliv nátlak ale odmítá, stejně tak intervenci Novotného považuje za nepravděpodobnou i sám Vítek, který navíc řady ODS před několika roky opustil.

Vedení radnice si přesto na post ředitele vybralo právě Vítka, a to i přes fakt, že v konkursu skončil na druhém místě. Brněnský magistrát se proti tomu ale ohradil. Post tak nadále není obsazen a konkurz se bude konat znovu. Vítek se do něj i tentokrát přihlásil.

Všechny výstupy z odposlechů, které u soudu státní zástupce zmínil, včera Novotný popřel. „To jsou nesmysly, které byly vytržené z kontextu. Jsou to účelová tvrzení státního zástupce,“ bránil se Novotný.

Největší pozdvižení ale včera u soudu vyvolal výrok státního zástupce Ivana Hrazdiry o tom, že Aleš Kvapil veškerý svůj majetek nemohl nabýt z legálních příjmů. Kvapil i jeho obhájci se proti tomu ohradili a přirovnali jednání Hrazdiry k postupu prokurátorů v politických procesech.