Za odtah auta musí zaplatit skoro 300 tisíc

Brno - Když Sylvii Trenčanské doručili policisté před dvěma lety platební příkaz na částku 180 tisíc korun, myslela si, že jde o špatný vtip. Nešlo. Po šesti letech se díky příkazu dozvěděla, že její auto nebylo ukradené, jak si myslela, ale že po celou dobu stojí na odtahovém parkovišti Městské policie Brno. Cena za odtah a parkovné za tu dobu nebývale narostla.

Sylvia Trenčanská se začala s Městkou policií soudit, ale loni v srpnu u Městského soudu svůj spor prohrála. Spolu s úroky jí vyměřil dluh 213 tisíc. Odvolala se, ale Krajský soud teď znovu dal za pravdu Městské policii a Sylvia Trenčanská musí zaplatit už 280 tisíc. Vzhledem k tomu, že vlastnila automobil Škoda 120, který je po téměř devíti letech na venkovním odstavném parkovišti v žalostném stavu, překročila dlužná částka hodnotu auta minimálně stonásobně.

Sedmapadesátiletá žena, o které by se s nadsázkou dalo říct, že vlastní nejdražší „stodvacítku“ v České republice, je ale zcela bez prostředků. Od roku 1993 je zaregistrována na Úřadu práce a podle svých slov žije pod hranicí životního minima. „Mám pouze několik kusů starého nábytku. Jsem ve velmi složité situaci a nevím, jak ji teď budu řešit. Určitě podáme dovolání k Nejvyššímu soudu,“ řekla po rozsudku Krajského soudu v Brně Sylvia Trenčanská.

Příliš drahý vrak

Trenčanská před lety se svojí škodovku v Brně nabourala a jako nepojízdný vrak ji odtáhla se synem do vedlejší ulice, kde stála asi 5 měsíců. „Když jsem přišla, tak najednou auto nebo vrak auta tady nebyl, tak jsem to šla nahlásit policii. Policista říkal, že o krádeži zatím nic sepisovat nebudeme, že to mohlo být odtaženo a že mi dají vědět,“ popisuje Trenčanská začátek své peripetie. Jenomže od té doby se jí prý už nikdo neozval. Chyba ale podle všeho byla, že se dál o vrak sama nezajímala a celou věc pustila z hlavy.

„Auto bylo odtaženo, protože tvořilo překážku v silničním provozu. Několikrát jsme ženu informovali, že je vozidlo u nás odtaženo, ovšem ona si nepřebírala poštu, nepřišla si ji na adrese trvalého bydliště vyzvednout,“ upozorňujě mluvčí brněnských strážníků Denisa Kapitančíková. Trenčanská totiž dlouhodobě bydlela jinde než v místě svého trvalého bydliště. Navíc podle zákona policie nemá povinnost majitele auta o odtažení informovat. A tak bez vědomí ženy „škodovka“ sedm let parkovala za 100 korun denně. A dlužná částka se každým dnem dál zvyšuje, dokud paní Trenčanská nezaplatí nebo se nedohodne na splátkovém kalendáři.