Areál firmy Tranza uprostřed Břeclavi je stále bez majitele

Brno, Břeclav- Areál strojírenské firmy Tranza, který leží nedaleko centra Břeclavi a již několik let je téměř opuštěný, zůstává i nadále bez majitele. Do dražby se sice přihlásili tři zájemci, nikdo z nich ale nakonec areál o rozloze více než 4,5 hektaru nekoupil. Břeclavská Tranza je od dubna v konkurzu, bankám a firmám dluží 460 milionů korun.

Vyvolávací cena areálu byla 10 milionů korun. Celkem tři zájemci sice složili jistinu 2 miliony korun, nakonec ale neprojevili zájem o koupi ani za základní cenu. Hodnota draženého objektu a přilehlých pozemků je přitom podle znalce 15 milionů korun.

Areál v Břeclavi tak půjde do dražby znovu zhruba za měsíc. „Rozhodne o tom konkurzní správce Tranzy. Je ale pravděpodobné, že vyvolávací cenu sníží, aby byla větší pravděpodobnost, že se objekt prodá,“ řekl dražitel Josef Machů. Konkurzní správce chce výrobu udržet a firmu prodat jako funkční celek novému investorovi.

Ještě před čtyřmi lety pracovaly v břeclavské Tranze dvě stovky zaměstnanců, pak se ale firma dostala do problémů. Dnes v ní pracuje 90 lidí, kteří zatím zakázky a výplatu mají.