Místo otrokovického požáru dnes zkoumal speciální přístroj

Otrokovice - Páteční rozsáhlý požár průmyslového areálu v Otrokovicích zaměstnával hasiče a policisty celý víkend. Dnes do zničených hal nahlédli také majitelé vyhořelých firem. Z jejich živností nezůstalo téměř nic. Škody půjdou do milionů.

„Všechno, co nám vydělávalo peníze v této krizi, zůstalo v hale, všechno shořelo,“ vypočítával škody majitel jedné z vyhořelých firem. Ty půjdou do milionů. Kvůli požáru navíc možná přijdou o práci až tři desítky lidí: „V tomto regionu je o práci nouze a každý takový výpadek ty lidi postihne,“ neskrýval své obavy jeden z místních lidí Vladislav Bříštěla.

Hasiči bojovali s požárem až do nedělního rána. Skoro čtyřicet hodin. Krátce po návratu na základnu ale dostali další hlášení, že hala je znovu v plamenech: „Hasiči museli opět vyrazit na místo a rozebrat část střechy, kde bylo skryté ohnisko. Až do dnešního rána hlídkovali na místě dobrovolní hasiči z Otrokovic,“ uvedl mluvčí zlínských hasičů Vít Rušar.

Proč v průmyslovém areálu hořelo, zatím nikdo neví. Ve hře je únik plynu, špatná elektroinstalace, technická závada, ale také úmyslné zapálení: „Výše škod ani přesné příčiny vzniku požáru zatím neznáme. Do všech částí haly se zatím nedostali vyšetřovatelé, aby škody zmapovali, protože konstrukce vyhořelých hal je narušena, a hrozí tak nebezpečí jejich zřícení,“ vysvětlil Rušar.

Za vyšetřovatele tak místo požáru zmapoval speciální přístroj zvaný Sferon. Pořizuje takzvané sférické snímky, to znamená, že udělá snímek, který se otáčí o 360° vpravo i vlevo a o 180° nahoru dolů. Později při vyšetřování tak mohou kriminalisté do místa vstoupit prostřednictvím virtuálně vytvořeného 3D prostoru a místo požáru si prohlédnout detailně.

Téměř celou sobotu navíc obyvatele v okolí ohrožoval hustý černý dým: „Měli jsme velké štěstí, že foukal příznivý vítr, že nás to nezasáhlo, protože kdyby foukal západní vítr, tak by nás museli evakuovat,“ vysvětlil majitel blízkého domu Vladislav Bříštěla.

Klidní ale lidé žijící v sousedství průmyslového areálu rozhodně nejsou. Jen pár set metrů od jejich domů totiž během půl roku hořelo už podruhé.