Povodí Moravy je bez ředitele. Ministr zemědělství jej odvolal

Brno - Generální ředitel Povodí Moravy Libor Dostál skončil ve své funkci. Odvolal ho ministr zemědělství Ivan Fuksa. Dostál byl generálním ředitelem Povodí Moravy (PMO) od 1. srpna loňského roku, když vystřídal Miroslava Dudu. Podle informací České televize bude novým šéfem jmenován bývalý ředitel Závodu Dyje PMO Radim Světlík.

Dostál byl podle svých slov odvolán kvůli dopisu bývalého předsedy dozorčí rady PMO a senátora Richarda Svobody, který při odchodu z funkce v dopise vytýkal personální politiku Libora Dostála a jeho postupy při výběrových řízeních. Ministr Fuksa prý argumentoval i stížnostmi starostů na špatnou činnost Povodí Moravy.

„Nejsem si vědom žádných pochybení a o žádných stížnostech nevím,“ reagoval v rozhovoru pro Českou televizi Dostál. Přiznal ale, že se svým odvoláním počítal. „Tušil jsem to. Informace tohoto typu se nesly dlouho,“ řekl.

Bývalý ředitel Povodí Moravy Libor Dostál o svém odvolání z funkce (zdroj: ČT24)

Zlepšit fungování podřízených organizací i v oblasti vodního hospodářství má mimo jiné za cíl také obměna části dozorčí rady Povodí Moravy. „K obměně dozorčí tady jsem přistoupil po pečlivém vyhodnocení její dosavadní činnosti. Impulsem byla i má osobní návštěva zaplavených oblastí na Olomoucku a Hranicku, které pod správu Povodí Moravy spadají,“ popsal ministr Fuksa.

„Prakticky všichni starostové dotčených obcí kritizovali vedení povodí za slabou komunikaci a špatnou práci. Sám jsem měl možnost se na vlastní oči přesvědčit, že jejich kritika je bohužel oprávněná,“ upřesnil ministr Fuksa s tím, že nově dosazení členové dozorčí rady mají jediný úkol, všechny uvedené nedostatky co nejrychleji odstranit.

V dozorčí radě Povodí Moravy nově zasedne například Robert Knobloch, který sbíral profesní zkušenosti převážně v odvětví ekonomika a personalistika pro finanční instituce. Dalším členem se stane zastupitel obce Brno-sever Jiří Hos (ODS).

Novým ředitelem Povodí Morava se stane ing. Radim Světlík, který má s vodohospodářskou problematikou, konkrétně právě s oblastí Povodí Moravy, podle ministerstva bohaté zkušenosti. Od roku 2008 až do května 2010 působil jako provozní ředitel Povodí Moravy a jako ředitel závodu Dyje.