Nejlepší vinařský čich má žena, potvrdilo národní mistrovství

Takový je výsledek druhého ročníku Mistrovství České republiky v rozeznávání vůní ve víně, které se uskutečnilo na mikulovském vinobraní. Mezi čtyřmi stovkami soutěžících zazářila Adéla Hoffmannová z Brna. Mladá žena, která má ráda sladší vína a upřednostňuje tramín, ale není žádnou profesionální degustátorkou. Přesto se stala vinařkou s nejlepším čichem.

Pro samotnou vítězku Adélu Hoffmannovou to bylo velké překvapení, pracuje totiž jako asistentka ředitele v jedné z brněnských firem a víno si dá maximálně s přáteli v soukromí.

„Vůně vína mi není cizí, moje maminka totiž dostala knihu s různými vzorky, tak jsme v tom doma z legrace soutěžili. Jinak ráda jezdím do sklípku a každý den si dám večer skleničku vína, ale to je všechno. Pravidelně si víno objednávám, přednost dávám českým a moravským vzorkům,“ říká vítězka soutěže Adéla Hoffmannová.

Adéla Hoffmannová o svojí výhře na Mistrovství ČR v rozeznávání vůní ve víně (zdroj: ČT24)

Adéle Hoffmannové se v krátkém čase podařilo rozpoznat čichem vůni dvacítky přidělených vzorků. Bravurně si poradila i s vědomostním testem. Všechno navíc zvládla bez nápovědy.

„I když vůni známe, tak to nejtěžší je pojmenovat ji, navíc vinařství přináší stále nové postupy, takže je těžké se v tom zorientovat i pro profesionála. Já jsem obecně toho názoru, že ženy mají lepší čich na víno, je to dáno už od přírody,“ dodává vinař Stanislav Šida.

Pro profesionální vinaře je obdobné soutěžení pouze zahřívacím kolem. Běžný degustátor totiž rozpozná sedm set vůní a ti nejlepší až dva tisíce. Adéla Hoffmannová má jasno, do příštího ročníku plánuje poctivě trénovat, aby letošní titul obhájila.