Loucký klášter už patří Znojmu, převzalo jej od státu

Znojmo - Znojmo dnes definitivně odsouhlasilo převzetí zdevastovaného Louckého kláštera od státu. Smlouva o bezúplatném převodu obřího areálu je připravená už měsíc, muselo ji ale schválit znojemské zastupitelstvo. To se sešlo právě dnes a s klášterem na sebe vzalo obrovské břemeno. Přesto zastupitelé doufají, že se podaří klášter oživit.

Poslední schůze znojemských zastupitelů se nesla v poněkud slavnostním duchu. Řadu důležitých rozhodnutí sice nechalo současné vedení až svým nástupcům, jedno ale ještě učinit stihlo. Po šesti letech jednání a smlouvání město definitivně schválilo převzetí Louckého kláštera.

„Necháme si udělat analýzu dalšího využití areálu,“ řekl už dříve znojemský starosta Petr Nezveda (ODS). „Budeme se snažit hledat dlouhodobé nájemce, kteří by investovali do rekonstrukce těch prostor.“

Právě rekonstrukce prostor je největším břemenem, které na sebe Znojmo s klášterem bere. Jen nejnutnější opravy jsou vyčíslené na více než miliardu. Město chce na všechny strany žádat o dotace, zároveň ale doufá, že se dohodne i s případnými nájemci, kteří by opravy zčásti financovali. „Ideální spolupráce je v té souvislosti s vinařstvím, které už část prostor pronajímá. To si je samo opravilo a teď je udržuje,“ přiblížil Nezveda.

Zastupitelé sice převod schválili 24 hlasy z 25 přítomných, přesto ne bez obav. Hlavně opozice varovala před přílišným nadšením. „Nejdříve bylo potřeba zjistit, jestli pro klášter vůbec bude využití a jak se zaplatí opravy, teprve pak bychom ho měli převzít,“ nechal se před zasedáním zastupitelstva slyšet Zbyšek Kaššai (ČSSD). Přesto i jeho strana nakonec pro převod ruku zvedla.

Bezúplatný převod nabídl stát Znojmu před měsícem. V té době bylo jasné, že samotný stát nemá peníze nejen na opravy areálu, ale ani na jeho nejnutnější údržbu. Podle představ města by v budoucnu v klášteře mohl vzniknout například hotel nebo společenský sál. Nebude se bránit ale ani jinému využití. „Slíbili jsme, že bude prostor využitý pro veřejnost, tak se tomu pokusíme dostát,“ ujistil Nezveda.