Odsouzený majitel bombového kufříku promluvil. Jsem nevinný, tvrdí.

Nitra/Brno – Podle soudu umístil do úschovny zavazadel na brněnském nádraží 6,5 kilogramu trhaviny danubit. Jozef Bódi, rodák ze slovenské Nitry, ale svou vinu odmítá, stejně tak čtyřletý trest. Ten si měl už touto dobou odpykávat ve věznici. Místo toho shání další důkazy na svou obhajobu.

Jsem věřící človek, rodinný typ, žiju pokojně na předměstí. S bombou v Brně nemám nic společného, tvrdí Jozef Bódi v prvním rozhovoru pro česká média. Doposud mlčel, teď nahlas zpochybňuje závěry vyšetřovatelů i soudu. Ten  prý pominul řadu důkazů.

Lékařská zpráva podle něj například prokazuje, že v době, kdy měl být v Brně, měl zlomené tři prsty na noze. „Nikdo si nevšiml, že bych kulhal, nikdo si nevšiml, že mám například jizvu na tváři nebo že nemám palec na ruce. Je to celé podivné,“ tvrdí odsouzený muž.

Jozef Bódi o svém případu (zdroj: ČT24)

Policii na jeho stopu dovedlo svědectví pracovnic úschovny, pachová stopa, ale i armádní minulost odsouzeného. „Chodili jsme po inventurách, počítali jsme šaty, kontrolovali jsme techniku,“ vyvrací Bódi tvrzení, že pracoval s výbušninami.

Bombový kufřík s rozbuškou a mobilním telefonem ležel půl roku na brněnském hlavním nádraží. Dalšího půl roku pak v budově magistrátu mezi ztrátami a nálezy, než ho tamní pracovnice chtěly zlikvidovat, a zavazadlo proto otevřely. Čtyři sta zaměstnanců se muselo okamžitě evakuovat.

Policie spustila rozsáhlé pátrání, ze 70 tisíc potenciálních pachatelů vytipovala právě Bódiho. Soud ho pravomocně odsoudil ke čtyřletému trestu. Ten ale muž doposud nenastoupil.

„Josef Bódi měl nastoupit výkon trestu nejpozději 8. července 2010, do trestu nenastoupil, a byl k tomu proto opakovaně vyzván,“ uvedla mluvčí brněnského městského soudu Gabriela Stočková s tím, že soud zvažuje vydání eurozatykače.

Bódi se podle vlastních slov vězení nevyhýbá, výzva k nastoupení trestu mu ale přišla pozdě. Společně se svými advokáty podal dovolání k Nejvyššímu soudu.