Z armádního letadla dopadly na obec dvě palivové nádrže. Nikdo nebyl zraněn

Drnovice (Blanensko) - Na dvě místa v obci Drnovice nedaleko Lysic dnes odpoledne dopadly části vojenského letounu - konkrétně dvě palivové nádrže o délce 2,5 metru a půlmetrové šířce. Leží přibližně 200 metrů od sebe. Na místě zasahuje republiková i vojenská policie. Nikdo nebyl zraněn. Podle informací České televize pochází poničený letoun L-159 ze základny v Náměšti nad Oslavou a účastnil se vojenského cvičení.

Živý vstup Elišky Bučinové (zdroj: ČT24)

Tisková zpráva AČR

Dne 15. září 2010 došlo při výcviku blízké letecké podpory pozemních jednotek poblíž obce Drnovice, okres Blansko, k odhozu prázdných přídavných palivových nádrží z letounu L-159.

Nedošlo k žádnému zranění osob ani vzniku vážnějších materiálních škod.

Příčiny události šetří komise velitele vzdušných sil Armády České republiky. Na místo byla vyslána speciální skupina a Vojenská policie.

„Shodou okolností jsem pád nádrží sledoval. Doprovázel jej hvízdavý zvuk. Některé děti pak od maminek dostaly doma vynadáno za to, že si vymyslely historiku o tom, že byly dnes Drnovice bombardovány,“ řekl starosta obce Bohumil Tenora.

Zdůraznil, že pokud by letadlo palivové nádrže odhodilo o vteřinu dříve, mohly dopadnout do obydlené oblasti. „Naštěstí se tak nestalo. Musíme ale žádat vysvětlení celé záležitosti. Letectvo musí učinit vše, aby se nic podobného neopakovalo,“ zdůraznil Tenora.

Palivová nádrž vypadá jako velký doutník. Je dlouhá asi dva metry a v průměru má asi půl metru.

Česká armáda disponuje sedmi desítkami podzvukových bitevníků L-159, k výcviku využívá však jen část z nich, ostatní stojí zakonzervované v hangárech. Vojáci mají k dispozici také stíhačky Jas-39 Gripen.

Stroje L-159 mají podle armádního webu bez přídavných nádrží dolet 1570 kilometrů, dodatečné nádrže jej mohou přibližně o tisíc kilometrů prodloužit. Stroj může uvnitř trupu nést téměř 2000 litrů paliva, podvěsné nádrže pod křídly mohou být až čtyři, dvě po 525 litrech a další dvě po 350 litrech paliva.

Český bitevník L-159
Zdroj: ČT24