Dítě sražené na přechodu zůstává ve vážném stavu. Dalším tragédiím mají zabránit radary

Brno - Pětiletá holčička, kterou včera dopoledne srazila v brněnských Obřanech avia, je stále ve vážném stavu. Nehoda se stala ve chvíli, kdy s ostatními dětmi z mateřské školy přecházela přes ulici Fryčajovu. Tamní přechod je podle starostky jeden z nejnebezpečnějších – řidiči k němu přijíždějí z kopce většinou vysokou rychlostí. Podle magistrátu je ale místo přehledné a žádná opatření nechystá.

Asi žádný pedagog by nechtěl zažít to, co včera zažily dvě učitelky z mateřské školy v Obřanech – ve chvíli, kdy čtyřiatřicet dětí přecházelo přes frekventovanou silnici, řítila se k přechodu modrá avia. Ačkoli učitelky mávaly výstražným terčíkem, auto nezastavilo. Dvě pětileté děti srazilo, ostatní stihly duchapřítomné učitelky strhnout stranou.

Chlapec vyvázl jen s lehkými poraněními a nemusel být hospitalizován, holčička ale tolik štěstí neměla. Ve vážném stavu teď leží v brněnské Dětské nemocnici. „Její stav je stabilizovaný, ale ta poranění jsou bohužel vážná,“ uvedla mluvčí brněnské fakultní nemocnice Anna Mrázová s tím, že bližší informace ohledně stavu děvčátka podat nemůže, protože si to rodiče nepřejí.

Obyvatelé Brna-Obřan o přechodech v obci (zdroj: ČT24)

Technickou kontrolou avia prošla, selhaly zřejmě brzdy

Jednou z hlavních verzí, proč k neštěstí došlo, je podle policie selhání brzd. Sám řidič řekl, že se snažil brzdit, ale auto nereagovalo. „Přitom jsem kousek odtud zastavoval a fungovalo to,“ prohlásil. Avia byla evidentně ve špatném stavu, technickou kontrolu však měla.

Podle místních to ale není poprvé, co na tomto přechodu došlo k nehodě. Auta prý k němu přijíždějí z kopce vysokou rychlostí. Starostka městské části už několikrát žádala magistrát, aby přechod přesunul k přehlednějšímu místu. „Kdyby se všechny ty žádosti o přehodnocení, o zpracování studie a o řešení tohoto problému daly na hromádku, byla by vysoká aspoň půl metru,“ postěžovala si starostka Jarmila Kocmanová (ODS).

Přechod žádné úpravy nepotřebuje, tvrdí vedení města

Podle magistrátu ale není důvod k tomu, aby se přechod posouval nebo zabezpečoval. „Tento přechod pro chodce je na dobře viditelném místě, nezakrývají ho žádné větve, je v bezpečném úseku. Kdybychom ho posunuli o dvacet, třicet metrů dál nebo blíž, to by nic nevyřešilo. Řešením je, aby řidiči jezdili opatrně,“ řekl mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára.

Místní by ale retardéry kolem přechodu uvítali. Protože magistrát situaci řešit nebude, ujala se toho radnice. Nakoupí a rozmístí kolem přechodu čtyři měřiče okamžité rychlosti.