Úrazovou nemocnici obsadili řemeslníci

Brno - Do nového kabátu se obléká Úrazová nemocnice v Brně. Řemeslníci začali s dlouho plánovanou výměnou oken a zateplováním budov. Namísto sanitních vozů a lékařů v bílém plášti teď pacienti potkají spíše nákladní vozy se stavebním materiálem a dělníky ve žlutých reflexních vestách. „Rekonstrukce se plánovala od února loňského roku. Musely být vypracovány projekty a museli jsme vypsat výběrové řízení. Velmi náročné bylo také naplánovat vše tak, abychom zásadně neohrozili provoz nemocnice,“ vypočítává ředitel Úrazové nemocnice Karel Doležal.

Cena za výměnu oken a zateplení budovy se vyšplhá na jednatřicet milionů korun. „Přibližně třináct milionů korun jsme na rekonstrukci získali z Fondu životního prostředí a zbytek spolufinancuje město Brno,“ dodává ředitel. Rekonstrukce by měla nemocnici ušetřit přes třicet procent nákladů na energii.

„Plánujeme vyměnit celkem 325 oken, což potrvá do ledna a částečně to omezí provoz urgentního příjmu,“ uvádí náměstek ředitele Jan Nesnídal. Do té doby je příjmová ambulance přesunuta do vedlejší budovy. Rekonstrukce původní areálu nemocnice z roku 1933 potrvá až do poloviny příštího roku.

Ředitel Úrazové nemocnice Karel Doležal o rekonstrukci nemocnice (zdroj: ČT24)