Hodiny na náměstí Svobody budí emoce

Brno - Většina Brňanů cestujících dnes do centra města nemluvila v tramvajích a trolejbusech o ničem jiném. Nové hodiny se staly tématem konverzace lidí všech věkových i sociálních skupin. „Dvanáct milionů za hodiny, které neukazují čas“, zní téměř unisono v brněnských ulicích i v internetových diskusích. Těch, komu se nový brněnský orloj líbí, je minimum.

Nadšený novou podobou brněnského náměstí Svobody není ani starosta městské části Brno-střed Libor Šťástka (ODS). „Kdyby to bylo na nás, asi bychom lépe zvážili podobu, co má na náměstí být. Je škoda, že s náměstím se nepracuje jako s celkem, ale vždy se tam nahodile něco umístí, toto je pak výsledek,“ posteskl si starosta Šťástka.

Lidé jen těžko dokáží rozlišit, kolik je ve skutečnosti hodin. A problémy s určením času měl při natáčení i sám autor návrhu hodin Oldřich Rujbr.

Svůj recept, jak určit správný čas, dnes přidal i brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD). Podle něj mají Brňané možnost podívat se na své náramkové hodinky nebo na čas v mobilním telefonu.