Zítřejší protest státních zaměstnanců se dotkne i školáků

Brno - Na zítřejší demonstraci proti chystaným vládním změnám v Praze se chystají stovky státních zaměstnanců z jižní Moravy - lékaři, hasiči, policisté nebo třeba zaměstnanci soudů. Do autobusů směr Praha zítra usedne například 500 jihomoravských policistů nebo asi 120 brněnských hasičů. O bezpečí se prý Jihomoravané bát nemusejí. Policistů i hasičů zůstane ve službě stejně jako v jiné dny, na protest vyjedou pouze zaměstnanci, kteří si vzali dovolenou nebo náhradní volno, případně kteří slouží jinou směnu.

Protestovat do Prahy odjedou i zdravotníci z nemocnic, autobusy odjedou od Fakultní nemocnice v Brně-Bohunicích nebo z Vojenské nemocnice. Bojovat proti snížení platu se chystají třeba i zaměstnanci Krajského soudu v Brně, především soudní zapisovatelky a asistenti soudců.

Chodu institucí by se hromadné odjezdy státních zaměstnanců neměly nijak dotknout. Jsou ale výjimky. Protest v Praze poznají na vlastní žaludky třeba žáci ze Základní školy Pavlovská 16 v Brně-Kohoutovicích. Do Prahy se totiž chystají všechny kuchařky z tamní školní jídelny, a proto nebude mít kdo vařit. „Objednala jsem balené bagety a balené nápoje,“ popisuje vedoucí jídelny Irena Dostálová, jak vyřešila výjimečnou situaci. To, že školáci zůstanou bez teplého oběda, se ale rodičům malých dětí moc nezamlouvá.