Loukov na Kroměřížsku zažil mobilizaci

Loukov - Vojenská mobilizace poprvé od listopadu 1989 - česká armáda ji dnes po mnoha letech cvičila v Loukově na Kroměřížsku. Uniformu povinně obléklo 5 mladých mužů, armáda pro své potřeby zabrala hned několik nákladních aut. Od konce studené války se podobné cvičení nekonalo.

U pobočky zdravotnické základny na okraji vesnice dnes hlídkovali vojáci v plné výzbroji, ohlášen byl fiktivní válečný konflikt. Po pár minutách přišlo k check-pointu pět mladíků. Všichni dostali povolávací rozkaz a během několika desítek následujících minut se jim zcela převrátil život. Civilní oblečení skončilo ve skladu, místo něho dostali vojenské tlumoky plné vojenských propriet. Celkem 50 věcí – například ešus, lékárničku nebo letní a zimní spací pytel. „Pro mladé lidi je to něco nového, něco nepředstavitelného,“ řekl figurant Petr Martinák.

Válečný konflikt ve střední Evropě s ohledem na politickou situaci samozřejmě nehrozí. Přesto chce armáda aktualizovat mobilizační plány. „Dnešní situace ve střední Evropě je dlouhodobě stabilní a mobilizační plány se začaly zjednodušovat,“ řekl České televizi velitel Zdravotnické základny AČR Jiří Plášek.

NO COMMENT - Cvičná vojenská mobilizace v Loukově (zdroj: ČT24)

V dobách socialismu mobilizace hrozila každému, teď nikoliv. Armádní plány počítají nejprve s aktivními zálohami, což je asi 1 500 mužů. Pak s povinnými zálohami – to jsou bývalí vojáci z povolání. Další stupeň by nastal jen v případě kolosálního konfliktu. „Čistě hypoteticky by ti ostatní přicházeli v úvahu jen v případě válečných ztrát,“ načrtl nejdramatičtější scénář Jiří Plášek.

Při mobilizaci řídí ekonomiku armáda

Cvičení mělo dvě fáze, armáda procvičila i okamžik zabrání civilních vozidel pro vojenské účely. V případě mobilizace nebude existovat pardon – armáda během pár minut auta zbaví espézetek, z autobusu udělá lazaret. Ačkoliv teď drasticky šetří, při mobilizaci by měla jasnou prioritu. Stát by jí totiž musel podřídit svou ekonomiku.

Tentokrát cvičení v Loukově trvalo jen 4 hodiny, prověřilo připravenost celkem 150 lidí. Do dvou let by měl cvičit dvojnásobek včetně stavby polních nemocnic.