Naměřili nadměrný hluk, zvýší jim limity

Znojemsko - Kuchařovice a Suchohrdly na Znojemsku trápí hluk. Právě přes tyto dvě obce totiž tisíce aut denně včetně těžkých kamionů objíždějí Znojmo. Lék na hluk zatím podle silničářů neexistuje. Omezit dopravu je podle nich momentálně nemožné, a proto teď u hygieniků zažádali o výjimku z hlukových limitů.

Hluk tisíců motorů a kol ve dne v noci, taková je každodenní realita dvou obcí u Znojma, Kuchařovic a Suchohrdel. Že je tam hlučněji, než by být mělo, potvrzuje i nová studie, kterou nechala zpracovat jihomoravská správa a údržba silnic. „V obcích Suchohrdly i Kuchařovice dochází k překračování těch stanovených denních i nočních limitů. V Kuchařovicích přes den o 6,7 decibelů, v Suchohrdlech o 4,4 decibely,“ informoval ředitel SÚS Jan Zouhar. V obou obcích navíc platí starší hlukové limity, které jsou oproti dnešním standardům mnohem vyšší.

Přes obě jinak poklidné obce totiž vede neoficiální obchvat Znojma a jezdí tudy veškerá doprava, která se samotnému městu chce vyhnout. Dokud nebude postaven opravdový obchvat, situace se nezlepší. A ten je kvůli sporům o pozemky a nedostatku peněz v nedohlednu.

Studie proto silničářům navrhla několik možných opatření, o kterých ale sami pochybují. „Že se u některých obytných domů vymění okna, požádáme o snížení rychlosti a požádáme o možnost vyloučení nákladní dopravy. I když obě dvě tato opatření dle mého názoru nepřinesou žádný kýžený efekt,“ vyjmenoval Zouhar. Podobně pesimisticky vidí opatření i starosta Kuchařovic Lubomír Mlejnek (ODS): „Sníženou rychlost stejně nikdo nebude dodržovat a vyloučit těžkou dopravu nám nikdo nepovolí, protože pak by kamiony jezdily přímo přes Znojmo.“

Místo omezení hluku zvýšení jeho limitu

Nejvýraznější krok, který ale obyvatelům obou obcí vůbec nepomůže, proto spočívá v tom, že krajský úřad požádá hygieniky o časově omezenou výjimku z hlukových limitů. Aby se dostálo předpisům. „Výjimka se uděluje jen ve výjimečných situacích, kde musí být doloženo, že ten hluk jinak nelze řešit,“ vysvětlila vedoucí odboru obecné a komunální hygieny Krajské hygienické stanice Brno Anna Žádníková. „My posoudíme, zda ty důvody jsou opravdu vážné a zda další náležitosti, které ten návrh obsahuje, jsou skutečně splněny.“

Podle starosty je ale toto řešení naprosto nepřijatelné. Lidem totiž od hluku vůbec nepomůže. „Nemůže tady být nějaká obec, kde lidé musí snášet hlučnost větší, než ukládá norma. Nevím, z jakého důvodu by tento návrh vůbec měl padnout na stůl,“ vyjádřil svou nespokojenost Mlejnek. 

Kuchařovice a Suchohrdly už kvůli hluku uvažovaly i o protestu. Podobně jako v jiných městech tady chtěli lidé silnici zablokovat. Zatím ale stále vyčkávají.