Nad stavebním gigantem se vznáší hrozba insolvence. Šikana, tvrdí společnost

Brno/Zlín - Jedna z největších stavebních firem v Brně i v republice, OHL ŽS, se ocitla v nepříjemné situaci. Dohaduje se s investorem zlínského obchodního centra Zlaté jablko. Stavební firma OHL ŽS začala centrum stavět, ale pak odstoupila od smlouvy a práce nedokončila. Komplikace se stavbou investor vyčíslil na téměř sto milionů korun a stavební firmu žaluje.

Teď na firmu podal dokonce insolvenční návrh. „Krajský soud skutečně eviduje insolvenční návrh na dlužníka OHL ŽS. Nyní bude soud prověřovat existenci případného úpadku dlužníka,“ potvrdil ČT místopředseda brněnského krajského soudu Jan Kozák.

Zahájení insolvenčního řízení je ale zatím pouze formální krok. Soud bude teprve posuzovat, zda sporná pohledávka, kterou si akciová společnost Zlaté jablko nárokuje, je oprávěná.

„OHL ŽS odešlo ze stavby a nechalo uprostřed našeho města prázdnou stavební jámu“

Spor začal před téměř čtyřmi lety, kdy OHL ŽS jako původní dodavatel odstoupil od smlouvy s investorem. „Na přelomu roku 2006 a 2007 vlastně odešlo ze stavby a nechalo uprostřed našeho města prázdnou stavební jámu, a tím nás dostalo do svízelné situace,“ vysvětluje předseda představenstva akciové společnosti Zlaté jablko Šimon Zemek. Rychlé hledání jiného dodavatele, půlroční zdržení stavby a ušlý zisk - kvůli těmto nákladům se zlínská společnost domáhá celkem 98 milionů korun. Obchodní spor eskaloval žalobami a vrcholí insolvenčním návrhem.

„Je to neoprávněný a šikanózní postup. Naše společnost jednoznačně popírá existenci jakékoliv pohledávky“

Ten je ale podle vedení OHL ŽS neoprávněný a šikanózní. „Naše společnost jednoznačně popírá existenci jakékoli pohledávky Zlaté jablko, a.s., vůči OHL ŽS. Mezi oběma společnostmi v minulosti existovaly obchodní vztahy na základě smlouvy o dílo. Tato smlouva byla ze strany OHL ŽS po právu ukončena, čímž považuje OHL ŽS vzájemné vztahy za ukončené,“ reaguje na kroky někdejšího obchodního partnera místopředseda představenstva OHL ŽS František Ledabyl.

Firmu s miliardovými tržbami insolvenční řízení zřejmě na lopatky nepoloží. Jenom v Brně firma OHL ŽS staví, kde se dá - budovala třeba křižovatku Hlinky, královopolské tunely nebo nové univerzitní budovy. Vedení OHL ŽS navíc připravuje právní kroky, svým partnerům vzkazuje, že s plněním svých závazků nemá potíže a je připraveno se třeba i soudit kvůli případnému poškození dobrého jména společnosti.