Brněnští policisté zadrželi údajného pedofila, který měl útočit na dívky

Brno - Brněnská policie zadržuje ve vazbě pedofila, který je podezřelý ze série přepadení nezletilých dívek. S nožem v ruce útočil na malé dívky a některé z nich sexuálně obtěžoval. Minimálně v jednom případě měl dívce dokonce fyzicky sexuálně ublížit. Případy se odehrály v letních měsících. Muž útočil v brněnských městských částech Juliánově a Židenicích, ale i mimo Brno.

Radnice těchto městských částí dokonce ve svém Zpravodaji na začátku září vydaly varování pro rodiče, aby dětem věnovali zvýšenou pozornost a dohled. Reagovaly tak na informace, podle nichž mělo být útoků na děti hned několik.

Stejně zareagovaly i školy, a proto první dny nového školního roku posílaly po dětech domů lístečky s podobným varováním. „Je to citlivé téma. Věděli jsme, že tady došlo k přepadení dítěte přímo uprostřed dne, kolem jedné hodiny odpledne, přímo ve vchodu panelového domu, takže jsme museli reagovat. Škola má být bezpečná, a proto jsme rozeslali rodičům lístky s varováním a zpřísnili vstup do budovy,“ popsala situaci ředitelka ZŠ Krásného Anna Velanová.

Reportáž Hedviky Dědkové (zdroj: ČT24)

Zpráva o násilníkovi se rozšířila mezi rodiči velice rychle. „Dceři jsme zakázali chodit dál od domu, každou chvíli se musela hlásit, abychom věděli, že je v pořádku, že se jí nic nestalo,“ řekla České televizi Marcela Sekaninová, maminka spolužačky jedné z napadených dívek.

O obecném strachu mezi rodiči v Juliánově mluví i Kateřina Kolíšková: „Mám taky dvanáctiletou dceru a bála jsem se pouštět ji ven, většinou mohla ven jen s kamarádkami.“

Policie se k případu zatím vyjádřila jen sporadicky. Muže už zadržela a v současné době ho vyšetřuje. „Muž se zaměřoval na dívky kolem deseti let. Má na svědomí několik případů napadení se sexuálním podtextem. Při těchto přepadeních své výhružky doplnil i hrozbou použití nože,“ uvedl mluvčí policie Pavel Šváb. Celý případ by měl u státního zástupce skončit za několik týdnů. Muž je obviněn hned z několika trestných činů, za které mu hrozí letitý trest ve vězení.