Vládní škrty ohrožují šest hasičských stanic na jižní Moravě

Jižní Morava - Kvůli vládním škrtům hrozí v Jihomoravském kraji zrušení až šesti stanic profesionálních hasičů. Šetřit musí i policie, ta zatím zruší pouze oddělení v Černé Hoře. Kvůli snížení mezd existuje také nebezpečí hromadného odchodu policistů i hasičů. Podle vedení kraje by drastické úspory mohly dokonce ohrozit bezpečnostní situaci v regionu.

Kunštát, Moravský Krumlov nebo Slavkov u Brna, to jsou jen některé ze šesti hasičských stanic na jižní Moravě, kterým kvůli vládním škrtům hrozí zrušení. Například právě ve Slavkově bylo přitom při letošních povodních jasně vidět, jak důležitý je včasný zásah hasičů. „Posuzujeme tyto jednotlivé stanice z hlediska počtu výjezdů, z hlediska ekonomiky jejich provozu i třeba z hlediska toho, jestli jsme v nájmu v příslušné stanici nebo nám patří,“ přibližuje kritéria budoucího rozhodování ředitel jihomoravských hasičů Jiří Pelikán.

V reakci na plánované snížení platů už navíc nahlásilo svůj odchod ze služby více než šedesát profesionálních hasičů, tedy asi osm procent celkového stavu. Kvůli nedostatku peněz musí hasiči už teď na svých pracovištích šetřit někdy až extrémním způsobem. „Zachází to i do absurdních opatření, kdy se teda redukuje počet osvětlení, redukuje se způsob, jakým se vytápí ohřev vody v radiátorech, teplá voda užitková a podobně,“ shrnuje neveselou situaci předseda hasičských odborářů v kraji Roman Stejskal.

Vyjádření hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška (ČSSD) (zdroj: ČT24)

Menší rozpočet mají i policisté

Šetřit musí také jihomoravská policie, ze sedmi ohrožených stanic nakonec skončí jen ta v Černé Hoře, přesunutí z pronajaté do vlastní budovy se dočká oddělení v Brně-Židenicích. Dvacet milionů nákladů bude muset policejní ředitel ušetřit jinde.

Jihomoravský kraj dnes na jednání bezpečnostní rady nabídl policii například bezplatné využití integrovaného dopravního systému. Bezpečnostním složkám je připraven pomoci i finančně, ale s výhradami. „Už vůbec to, že se v tom angažujeme, že je to téma pro bezpečnostní radu a jednáme o finanční pomoci pro tyto složky, to ukazuje, že jde o mimořádný stav, že to není normální situace. Tímto by se za normální situace neměly kraje vůbec zabývat,“ odmítá jihomoravský hejtman Michal Hašek, aby kraje převzaly od ministerstva vnitra za financování hasičů a policie odpovědnost.

Podobná je situace i v ostatních regionech, kraje proto ještě chtějí s vládou o škrtech jednat. Jak konkrétně se úspory nakonec projeví,to by mělo být jasné do konce roku.