Bezpečnostní kamery začínají hlídat problémový dům

Brno - V Brně-Novém Lískovci finišuje pilotní projekt ministerstva vnitra Bezpečné bydlení. Radnice opravila problémový dům v Koniklecové ulici s velkým procentem sociálně slabých nájemníků. Dnes a zítra v něm specializovaná firma nainstaluje 21 bezpečnostních kamer. Ty by měly snímat vchody do domu, chodby a schodiště, kde v minulosti někteří nájemníci vyhazovali odpadky a demolovali vybavení.

Projekt by měl být hotový do konce října. Zbývá ještě nainstalovat elektronické zařízení u vstupu do budovy. Každý nájemník totiž dostane čipovou kartu a na základě této karty se z výtahu dostane jen na svoje podlaží, do svého sklepa nebo do společné kočárkárny. Do cizích pater by tak už neměli mít lidé přístup.

Rozbité poštovní schránky, odpadky rozházené na schodišti, hlasitá hudba uprostřed noci, ale i vyloupené byty - takový byl každodenní chléb obyvatel domu číslo 5 v Koniklecové ulici v Brně-Novém Lískovci ještě před rokem a půl. „Někteří vyhazují své odpadkové koše rovnou na chodbu. Sbírám tak použité plíny a takové věci. Kolikrát otevřu výtah a tam najdu odpadky, které se někomu nechtěly vyhazovat,“ stěžoval si před zahájením projektu Jan Růžička, který v domě působí jako domovník.

Zdeněk Novák, mluvčí Městské policie Brno, o opatřeních v problémovém domě (zdroj: ČT24)

Za rok a půl se dům změnil k nepoznání. Radnice zaplatila zateplení a celkovou revitalizaci domu. Ministerstvo pak zajistilo bezpečnostní opatření ve spolupráci s městskou policií. Právě strážníci problémový dům vytipovali a přihlásili do projektu. Od začátku se začali pravidelně scházet s nájemníky na domovních schůzích a řešili jejich problémy.

Na první pohled obyčejný panelový dům v okrajové čtvrti města Brna. Vznikl v roce 1994. Když ale došly peníze Novému Lískovci, na jeho dostavbu se složilo 13 městských částí. Podle toho, kolik daly peněz - tolik dostaly k dispozici bytů. A to je podle starostky Nového Lískovce počátek všech problémů.

„Je to normální nájemní dům, ve kterém nejsou žádné byty sociálního určení. Některé městské části ho tak chápou a posílají sem nájemníky v rámci jejich pořadníku, ale jiné městské části, hlavně Brno-střed sem posílá nájemníky primárně ne problémové, ale sociálně slabé,“ vysvětluje příčinu velké diverzity nájemníků na Koniklecové 5 starostka Jana Drápalová.

Pilotní projekt by měl ukázat možnosti řešení problémů souvisejících s problémovými lokalitami s převažujícími sociálně slabými obyvateli. Ministerstvo vnitra vybralo pro prvotní fázi dva domy. Jeden v Brně a druhý ve Zlíně.