Chtěl bych vrátit čas, kál se u soudu řidič, který zabil ženu na tramvajovém ostrůvku

Brno - Jednadvacetiletý Petr Zahradník, který na začátku prázdnin srazil dvě ženy na tramvajovém ostrůvku v Brně, dnes poprvé stanul před městským soudem. Byl obžalován hned z několika trestných činů, Nejvyšší trest - desetiletý - mu však hrozí za obecné ohrožení. Navíc v době, kdy se řítil stokilometrovou rychlostí centrem Brna kolem tramvajové zastávky, byl silně opilý. Od nehody pak utekl, aniž by sražené matce a dceři poskytl pomoc.

Soud dnes vyslechnul první svědky, mimo jiné i spolujezdce Petra Zahradníka, kteří potvrdili, že před osudnou jízdou popíjeli v restauraci nedaleko brněnského nádraží a pro přesun do dalšího podniku se rozhodli využít auto obžalovaného mladíka. Sedli s ním do auta, i když věděli, že nemá řidičský průkaz.

Náraz automobilu, kterým vjel na ostrůvek, nepřežila osmačtyřicetiletá žena, která na místě podlehla mnohačetným smrtelným poraněním. Její patnáctiletá dcera byla s těžkými zraněními měsíc v nemocnici a z nehody si zřejmě odnese trvalé následky. „Je mi to strašně líto, vůbec si neumím vysvětlit, co jsem ten den udělal,“ kál se dnes v soudní síni Petr Zahradník.

Pozdní lítost ale Zahradníkovi pomoci nemusí, podle svědků se totiž ani nepokusil zraněným pomoci. Dokonce se snažil z místa ujet. Když se mu nepodařilo nastartovat havarované auto, utekl do blízké restaurace a objednal si pivo. Policisté ho našli až po půlhodinovém pátrání. Mladík nejdříve tvrdil, že o ničem neví, posléze nehodu přiznal. Před soudem vypověděl, že si od smyku u ostrůvku až do chvíle svého zadržení nic nepamatuje. „Vůbec jsem nevěděl, že jsem někoho zranil. Sám jsem měl zranění na hlavě a byl jsem otřesený,“ vypověděl dnes u soudu.

Podle státního zástupce je to však účelové tvrzení. „Muž byl prohlédnut dvěma lékaři a ti kromě oděrek na rukou žádné poranění na jeho těle nenašli,“ zpochybnil obhajobu státní zástupce Jaroslav Mezník.

Žalobce bude pro muže zřejmě požadovat trest při vrchní hranici zákonné sazby, která je tři roky a deset let. Obžalovaný i obhájce dnes připustili, že je vina Petra Zahradníka nepochybná. Advokát však apeloval na soud, aby vzal v potaz polehčující okolnosti. „Můj klient byl doposud bezúhonný, nikdy neměl žádný problém se zákonem. Bylo to jeho obrovské selhání a sám říká, že by chtěl čas vrátit zpět,“ prohlásil obhájce Vojtěch Hroza.

Mladík z Bruntálska, kterého dnes k soudu přivezla eskorta z vazby, spáchal podle žaloby hned několik trestných činů najednou. A to obecné ohrožení z nedbalosti, ohrožení pod vlivem návykové látky a neposkytnutí pomoci. Právě za obecné ohrožení z nedbalosti hrozí řidiči již zmíněný desetiletý trest. To platí v případě, kdy je z nedbalosti ohroženo minimálně osm lidí. V době nehody jich byla na frekventované křižovatce na Konečného náměstí více než dvacítka.

Zmocněnec pozůstalých dnes u soudu oznámil, že po mladíkovi bude požadovat odškodné ve výši 1,7 milionu korun. Jednání však muselo být odročeno, nepřišli na něj svědci nehody. Vše bude pokračovat 11. listopadu, kdy by měl padnout rozsudek.