Lidé z Hulína se bojí hluku a smogu z nových silnic

Hulín - Zlínský kraj se v listopadu konečně dočká napojení na dálniční síť. U Hulína v těchto týdnech vrcholí práce na otevření největší dopravní křižovatky na Moravě. Uzel budou tvořit rychlostní silnice R55, spojující Hulín se Zlínem, a zatím jen v plánech zakreslená silnice R49, která povede přes Fryšták a Vizovice na Slovensko. Současně se dokončuje napojení na dálnici D1 vedoucí do Prahy.

„Výstavbu silnic vítáme, protože přinesou našemu městu podstatně lepší dopravní dostupnost a snad také více pracovních příležitostí,“ přiblížil starosta Hulína Roman Hoza (ODS). S dostavbou rychlostní silnice R55 zmizí z centra města kamiony mířící ze Zlína a Hradiště směrem na Přerov. „Udělali jsme si orientační průzkum frekvence dopravy přes město a napočítali jsme okolo pětadvaceti tisíc projíždějících aut denně,“ uvedl Hoza.

Počáteční nadšení ale už v průběhu výstavby dostalo vážné trhliny. Lidé žijící v domech nedaleko připravované křižovatky si začali stěžovat na hluk. A to ještě silnice zdaleka není hotová. Ráno úderem šesté hodiny začnou stavební stroje pískat a pravidelně nás vzbudí. Jak to teprve bude vypadat, až se dálnice otevře?" postěžoval si jeden z místních obyvatel.

Vedoucí odboru životního prostředí Dvořáková a obyvatelka Urbanová o napojení Hulína (zdroj: ČT24)

Dům Lenky Urbanové stojí zhruba dvě stě metrů od připravované silnice R55. Bojí se, že s jejím otevřením jí hluk a prach půjde přímo do oken. „Sepsali jsme proto petici a zanesli ji na městský úřad. Požadujeme výstavbu protihlukové stěny, která by tyto problémy vyřešila,“ vysvětlila Urbanová.

Protihlukové stěny nebudou

„Přizvaní projektanti konstatovali, že podle platných předpisů není protihluková stěna v těchto místech nutná,“ dodala vedoucí odboru životního prostředí v Hulíně Miroslava Dvořáková.

Město proto přišlo s vlastním řešením. Mezi silnicí a obytnou zástavbou vysadí stromy, které by měly hluk a prach částečně zachytit. „Bude se jednat o zhruba deset dubů a několik keřů,“ upřesnila Dvořáková.

Podle Urbanové je ale navrhované řešení nedostatečné a situaci rozhodně nevyřeší. „Nevěřím, že pár stromů dokáže pochytat všechen hluk a smog, který se na nás od silnice povalí. V zimě navíc ze stromů opadá listí a budeme dopravě vystaveni naplno,“ dodala skepticky Urbanová.

Zkouška trpělivost čeká obyvatele Hulína už letos v listopadu, kdy budou nájezdy na silnici R55 a dálnici D1 zprovozněny.