Policie vyřešila vraždu prostitutky a zelináře

Brno - Jihomoravská policie tento měsíc vyřešila dva brněnské případy vražd z poloviny prázdnin. Pětačtyřicetiletou prostitutku uškrtil po hádce její o osm let mladší zákazník. Prodejce zeleniny zase ubil jeho bývalý zaměstnanec s kumpánem.

Způsob obživy obyvatelky bytového domu na Čápkově ulici v centru Brna byl veřejným tajemstvím. Muži, kteří za ženou chodili, ale podle jejích sousedů vždy vypadali slušně. „Vždycky to byly stejné typy, slušní a s plnou peněženkou,“ popsala zákazníky jedna mladá žena z domu. „Z počátku mi připadali hodně exkluzivní, ale poslední dobou byli mnozí z nich takoví ošuntělí,“ poznamenala druhá obyvatelka domu.

V polovině prázdnin ale prostitutku našel její známý uškrcenou v bytě. Poté, co kriminalisté zjistili, jakým způsobem si žena vydělává na živobytí, se soustředili na podezřelé právě z řad jejích zákazníků. Mezi nimi přišli i na Čecha, který se ale dlouhodobě zdržoval na Slovensku a zrovna v době vraždy byl na výjezdu v Praze a Brně.

Ve spolupráci se slovenskou policií pak muže vysledovali a po dvou týdnech ho zadrželi v Brně. K vraždě ženy se přiznal a jako motiv uvedl tento dosud netrestaný muž rozčílení a problémy v osobním životě. „Došlo k určité krizové situaci, pohádali se a pachatel tu ženu patrně v afektu zabil,“ popsal kritickou chvíli vedoucí jihomoravských kriminalistů Antonín Hrdlička.

Až po několika minutách si prý vrah uvědomil, co udělal, a zahladil stopy. Tím, že ukradené šperky na Slovensku o několik dní později prodal, si hodně přitížil. Stal se z něj totiž loupežný vrah a hrozí mu až výjimečný trest.

Zelináře z Líšně zabil jeho bývalý zaměstnanec

Jednašedesátiletého majitele obchodu se zeleninou podle závěrů policie brutálně zavraždili v jeho vlastním bytě dva mladí muži ve věku 19 a 25 let. Mladší z obou mužů totiž u podnikatele pracoval. Jenže majitel obchodu mladíka obvinil z krádeže, pohádali se a zelinář ho bez výplaty vyhnal.

Mladík se poté domluvil s kamarádem a vloupali se obchodníkovi do bytu. Není jasné, jestli měli už od začátku v úmyslu vraždit, v každém případě ale jejich cílem byly zlaté šperky. Zelináře společně oba dva mladíci napadli velice surovým způsobem, kdy používali k bití muže i předměty. Policisté vycházeli z předpokladu, že vrah zabitého obchodníka znal, a došli až k mladíkovi, se kterým se podnikatel pohádal. Od něj se poté dostali i k jeho partnerovi. Oběma mužům hrozí výjimečný trest za loupežnou vraždu.

Dva pomníčky zůstávají

Policistům stále uniká vrah policisty ze Žebětína, kde vyšetřování uvízlo na mrtvém bodě. Nově kriminalisté pátrají po pachateli vraždy bezdomovce, která byla spáchána ve středu večer u hlavního brněnského autobusového nádraží. Ostatky muže našli kolemjdoucí včera před osmou hodinou u bývalého stánku PNS v Plotní ulici, kde se často scházejí bezdomovci.

„K té včerejší vraždě víme, že se jedná o dvaapadesátiletého muže, jeho totožnost známe. Víme, že byl bezdomovec už dlouhou dobu,“ vypověděl kriminalista Hrdlička. Kriminálka ale vyzývá svědky, kteří zavražděného muže vídali, aby se ozvali na policii. „Potřebujeme zjistit, s kým se tento muž stýkal a jestli se s někým nedostal za poslední dobu do nějakého konfliktu,“ dodal vedoucí jihomoravských kriminalistů.