Na Znojemsku hlodavci útočí na zeleninu a plundrují zbytky úrody

Znojemsko - Na zásoby zeleniny z vlastní zahrádky mohou letos mnozí pěstitelé na jižní Moravě zapomenout. Na jejich úrodě si totiž s předstihem pochutnal přemnožený hraboš polní, který některým zahrádkářům zničil více než poloviny úrody.

Na letošní sezónu nebudou zahrádkáři na jižní Moravě rozhodně vzpomínat v dobrém. Kvůli vlhkému počasí nejdříve čelili invazi slimáků, dílo zkázy v době sklizně dokonali hlodavci – podle odborníků především hraboš polní a hryzec vodní. „Zejména teď na podzim jim přeje počasí. Na zimu se snaží střádat zásoby, takže požerky na nesklizené úrodě se budou ještě stupňovat,“ varuje Eva Hrudová z Agronomické fakulty Mendlovy univerzity.

Například v Damnicích na Znojemsku po sobě hraboši zanechali doslova spoušť. Díry vyhrabané na každém kroku prozrazují jejich rajón. Nevyhnuli se ani políčku Václava Ježka, kde vzali útokem melouny, kedlubny, petržel nebo mrkev. Místo zeleniny na zimu tak zemědělci zbyl jen smutek a vztek na mlsné škůdce. „Úrodu bych měl mít tak dva metráky mrkve, sklidil jsem jen padesát kilo a z toho je ještě polovina okousaná a poškozená,“ shrnuje smutnou bilanci zklamaný zemědělec.

Eva Hrudová z Agronomické fakulty Mendlovy univerzity popisuje útoky škůdců (zdroj: ČT24)

Malí pěstitelé mají navíc jen velmi omezené možnosti, jak se hlodavcům bránit. „Nemám prostředky a možnosti na to, abych zakoupil třeba padesát kilo jedu a začal je postupně trávit, prostě nevím, co s nimi dělat,“ dodává Václav Ježek.

Z volné přírody také téměř zmizeli draví ptáci, přirození predátoři hraboše polního. Zemědělci tak musí doufat, že přijde tuhá zima a přemnožení hlodavců se nebude příští rok opakovat.