Ani o Vánocích nebudou mít klid. Soud s majiteli bytů bývalé Tesly dnes neskončil

Rožnov pod Radhoštěm - Stovky rodin z Rožnova pod Radhoštěm, jejichž členové dnes opět stanuli před soudem jako obžalovaní, žijí stále v nejistotě. Přijdou o své byty, které si koupili v roce 1997 od města? Podle žalobce - firmy, která se stala nástupkyní privatizované Tesly Rožnov, patřily k jejímu majetku i tehdejší služební byty, s nimiž neměl nikdo právo manipulovat. Podle obhajoby je to ale nesmysl, Tesla se privatizovala jen jako fabrika a bez bytů. Soud nyní ve velmi komplikovaném sporu zjišťuje, kdo má vlastně pravdu. Ani dnes nezazněl rozsudek.

Klíčové svědectví vnesl do případu bývalý ministr pro privatizaci Tomáš Ježek (ODS), který byl v době, kdy se Tesla privatizovala, správcem národního majetku. „Nástupce Tesly Rožnov byl v privatizačním projektu zavázán k bezúplatnému převodu  bytů na město. Vše, co tehdy nesloužilo k podnikání, se takto na něj tehdy převedlo. Proto také bylo před privatizací sníženo základní jmění o hodnotu bytů. Ty tak nebyli součástí privatizačního projektu,“ prohlásil dnes u soudu Ježek. Zatím u soudu dnes promluvil bývalý ředitele Tesly Rožnov Rudolf Sýkora, podle kterého byla privatizace provedena bez problémů.

Město Rožnov pod Radhoštěm získalo byty v jedenácti domech v roce 1992 na základě privatizace bývalého státního podniku Tesla. Bezúplatný převod se uskutečnil prostřednictvím společnosti SVAS, kterou za účelem odstátnění Tesly založilo ministerstvo průmyslu a obchodu. SVAS se později stal soukromou firmou a své jmění převedla na společnost Immobilien Pirker Reality. Ta si na byty, jež rožnovská radnice mezitím v roce 1997 odprodala, začala v roce 2007 coby nástupce Tesly dělat nárok.

Transakci bytů přitom firma zpochybnila už v roce 2000 a začala se soudit s jejich současnými majiteli. Tvrdí, že lidé byty obývají nelegálně. Lidé z bytů jsou vyděšeni - légálně si je koupili a kvůli soudnímu sporu nemají šanci byt prodat, vyměnit nebo se třeba jen vypořádat při rozvodu.

„Známe případy lidí, kteří měli garsonku, ale postupem času se jejich rodina rozrostla o tři děti a teď, když si chtějí koupit něco většího, nemohou s bytem manipulovat. Je to tristní situace,“ prohlásil David Zapletal z občanského sdružení Rožnovské byty, které vzniklo právě kvůli problému se zpochybňovaným vlastnictvím bytů.

Soud nebude mít lehkou roli. Pokud rozhodne ve prospěch firmy, lidé o svoje byty přijdou, přestože za ně městu zaplatili. A pokud mají úvěr, při kterém bytem ručí, bude okamžitě splatný. „To by se ale stát nemělo, neexistuje žádný dokument, podle kterého by se ten žalobce stal vlastníkem domu, a ani nikdy nebyl zapsán v katastru nemovitostí,“ tvrdí advokátka majitelů bytů Hana Marvanová.

Pokud dá za pravdu lidem, přijde firma o část majetku, o němž tvrdí, že na něj má po zprivatizované Tesle Rožnov nárok. „Jsme přesvědčeni o našem nároku. Pokud vyhrajeme, město by bylo povinno vydat rozhodnutí o takzvaném bezdůvodném obohacení, takže by těm lidem muselo vrátit peníze, které za ten převod inkasovalo,“ prohlásil Jiří Bönisch, právník společnosti Immobilien Pirker Reality.

Soud bude pokračovat 13. ledna 2011.

  • Sporné byty v Rožnově pod Radhoštěm autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1848/184797.jpg
  • Majitelé čelí žalobě, že byty od radnice koupili nelegálně autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1849/184801.jpg