Mimořádné zastupitelstvo ve Znojmě se do voleb nesejde

Znojmo – Starosta Znojma Petr Nezveda (ODS) ve středu v otevřeném dopise vysvětlil zastupitelům, proč mimořádné zastupitelstvo nesvolá. Požadavek stran, které na jeho svolání od zahájení vyšetřování na znojemské radnici trvají, považuje spíše za pokus udělat ze zasedání veřejný předvolební mítink. Nezveda to uvedl v otevřeném dopise zastupitelům.

Vyjasnit si další postup po odhalení korupčního skandálu chtěl Nezveda na schůzce znojemských politických špiček toto pondělí. Na schůzku ale dorazil kromě starosty jediný politik - místostarosta Marián Keremidský (SPO). Z jednání proto sešlo.

Krize ve Znojmě začala 23. září, kdy policie zatkla dnes už bývalého tajemníka radnice Vladimíra Krejčíře kvůli podezření z korupce. Dalšími obviněnými je čtveřice znojemských podnikatelů, kteří údajně tajemníka upláceli a získávali tak městské zakázky za miliony.

Jedná se o firmy VHS plus Znojmo a Pozemní stavby Znojmo, tedy o firmy, které v posledních letech získávaly zakázky nejčastěji. „Trestní stíhání bylo zahájeno pro úplatky, které v současné chvíli převyšují 100 tisíc korun,“ uvedl už dříve státní zástupce Tomáš Foldyna.

Starosta Nezveda se dostal pod tlak koaličních partnerů i opozice, kteří žádali svolání mimořádného zastupitelstva. Měl na něm vysvětlit svoje vazby na tajemníka Krejčíře. „Výstupem by měla být osobní odpovědnost pana starosty, on přivedl tajemníka na úřad,“ konstatoval před časem Vlastimil Gabrhel z ČSSD.

Nezveda nařčení odmítá, Krejčíř do úřadu přišel poté, co před třemi lety vyhrál standardní výběrové řízení. Pro svolání tedy nevidí důvod, tajemník na svou pozici rezignoval a veškeré jeho povinnosti převzal právě starosta. Stejně tak kauzu nijak neovlivní přípravu ani průběh komunálních voleb, navíc nikdo z volených funkcionářů není v souvislosti s korupcí vyšetřován.

Firma podezřelá z uplácení ve Znojmě.
Zdroj: ČT24