Skleník slavných kamélií opravují v Rájci svépomocí

Rájec Jestřebí - Věhlasné rájecké kamélie budou už brzy svoji krásu rozdávat v novém prostředí. Sto padesát let starý zámecký skleník byl totiž už v havarijním stavu, a dočkal se proto rekonstrukce. Ta kvůli nedostatku peněz probíhá svépomocí a v zedníky se teď proměnili i zámečtí zahradníci.

Královna zimních květin kamélie kvete jen několik týdnů v roce. Jejich sbírka v Rájci Jestřebí na Blanensku patří mezi nejvzácnější. Zdejší kamélie se dočkaly výstav po celé republice a keř z nich dostal darem dokonce papež. Sbírka přitom vznikla vlastně náhodou, jejím základem se staly květiny, které kvůli výzkumu vypěstovali vědci. "Tehdejší vedoucí Památkového ústavu se dozvěděl, že kultury kamélií chtějí likvidovat, a tak se zasadil o to, aby se přestěhovaly do Jihomoravského kraje,“ vzpomíná bývalý rájecký zahradník Jan Dvořák.

Stav sto padesát let starého zámeckého skleníku, který je už téměř čtyřicet let domovem kamélií, byl ale dlouhodobě špatný. Když se začala bortit jedna jeho stěna, bylo jasné, že rekonstrukce je nutná. „Chtěli jsme také sbírku více zpřístupnit lidem a s ohledem na jejich komfort a bezpečnost byla oprava nutná rovněž,“ vysvětluje zámecký zahradník Evžen Kopecký.

Zahradník Evžen Kopecký o opravě zámeckého skleníku (zdroj: ČT24)

Dotace rájecký zámek nezískal, opravy skleníku se tak svépomocí chopili samotní zahradníci. Zpevnili boční stěnu a připravují například i nové vytápění a bezbariérový vchod. I přes stavební ruch už vykvetla první kamélie letošní sezóny, také ta se pro svůj růst brzy dočká důstojnějších prostor. „Snažíme se během čtrnácti dní dokončit alespoň základní stavební práce, aby skleníky byly schopné kamélie pojmout,“ dodává Kopecký.

Brány už opraveného skleníku i s překrásnými rájeckými kaméliemi se návštěvníkům otevřou v únoru a březnu příštího roku.