Soud vydal eurozatykač na Jozefa Bódiho, který v Brně umístil bombový kufřík

Brno - Městský soud na konci září vydal evropský zatýkací rozkaz na Jozefa Bódiho, který podle téhož soudu v roce 2006 umístil do úschovny zavazadel kufřík s 6,5 kilogramy výbušniny danubit. Bódiho vinu a čtyřletý trest vězení potvrdil i odvolací soud. Nástupu do věznice se ale rodák ze slovenské Nitry vyhýbá.

„Městský soud vydal evropský zatýkací rozkaz 23. září letošního roku. Důvodem bylo to, že odsouzený Bódi nenastoupil do výkonu trestu,“ informovala mluvčí brněnského městského soudu Gabriela Stočková. České policejní prezidium má za povinnost kontaktovat slovenské kolegy a zajistit, aby ho zadrželi a předali k výkonu spravedlnosti.

Bódi, kterého Česká televize navštívila v místě jeho bydliště v polovině září, s rozsudkem nesouhlasí. Lékařská zpráva podle něj například prokazuje, že v době, kdy měl být v Brně, měl zlomené tři prsty na noze. „Nikdo si nevšiml, že bych kulhal, nikdo si nevšiml, že mám například jizvu na tváři nebo že nemám palec na ruce. Je to celé podivné,“ tvrdí odsouzený muž.

To, že do věznice nenastoupil, vysvětlil „právními nejasnostmi“. Soud ho totiž společně s rozsudkem vykázal z území České republiky a návrat do země by mu tak prý mohl přivodit další stíhání. České soudy ale takové obavy považují za nesmyslné.

O zadržení Bódiho se podle mluvčí kriminální policie Pavly Kopecké mají postarat slovenští policisté. „Nemáme žádné zprávy o tom, že by konali,“ zmínila Kopecká. „O vydání eurozatykače nevím, nikdo mě zatím nekontaktoval,“ uvedl dnes Bódi pro ČT s tím, že se zdržuje doma. Zpráva překvapila i jeho právníka Romana Foltína. „Podali jsme žádost o vykonatelnost trestu ve Slovenské republice,“ zmínil Foltín, který za svého klienta podal i dovolání k Nejvyššímu soudu. Požaduje, aby případ znovu otevřel.

Bombový kufřík s rozbuškou a mobilním telefonem ležel půl roku na brněnském hlavním nádraží. Dalšího půl roku pak v budově magistrátu mezi ztrátami a nálezy, než ho tamní pracovnice chtěly zlikvidovat, a zavazadlo proto otevřely. Čtyři sta zaměstnanců se muselo okamžitě evakuovat.

Policie spustila rozsáhlé pátrání, ze 70 tisíc potenciálních pachatelů vytipovala právě Bódiho. Usvědčila ho mimo jiné pachová stopa a svědectví pracovnic úschovny. Soud ho pravomocně odsoudil ke čtyřletému trestu.

\"Bomba v kufříku\"
Zdroj: ČT Brno