Sošky z miniatur Lednicko-valtického areálu rozkrádají vandalové

Břeclav - Teprve třetí týden si mohou lidé v Břeclavi prohlížet Lednicko-valtický areál ve zmenšeném měřítku, a mnohé z miniatur už nejsou v původním stavu. Návštěvníci z nich olupují sochy a nosí si je domů jako talisman. Pracovníci muzea jsou proti tomu bezbranní.

Který z turistů nebo patriotů Lednicko-valtického areálu by doma nechtěl mít sochu třeba z lednického zámku? Tu pravou lze získat asi jen těžko – své o tom ví kastelánka lednického zámku Ivana Holásková, „Zažili jsme, když se tyto sochy sundávaly pro restaurátory a bylo k tomu zapotřebí kromě velkého počtu rukou taky velice složitý mechanismus. To nám opravdu nehrozí, aby nám někdo ukradl ze zámku sochu,“ prohlásila s nadsázkou kastelánka.

Miniatura Lednicko-valtického areálu vyrostla v jednom z břeclavských parků a návštěvníci zjevně chtějí mít kus svého zámku doma. Lednickému zámku tak například chybí socha z průčelí, grácie už nejsou tři, ale jen dvě, a zmizela také jedna z múz z Apollonova chrámu. Nejhůř dopadl valtický zámek – lidé z něj uloupli dvě sochy, komín a korouhvičku a poškodili balkon. „Je to holt moc pěkné. A co je pěkné, to vandalům nedá pokoj,“ rozčiluje se jeden z návštěvníků areálu. „Za nějaký čas to rozeberou úplně.“

Návštěvnící muzea ničí miniatury Lednicko-valtického areálu (zdroj: ČT24)

Miniatury Lednicko-valtického areálu v Břeclavi

Celkem dvaadvacet miniatur historických staveb z Lednicko-valtického areálu mohou návštěvníci obdivovat v mobilní hale v parku u břeclavského vlakového nádraží. Makety minaretu, lednického zámku a dalších památek měří pětadvacet až třicet centimetrů. Jejich autorem je břeclavský architekt Petr Krejčí. Náročná výroba každé z miniatur trvala i několik desítek hodin.

Ředitelka břeclavského muzea Jana Kramářová, která areál spravuje, si však z „oloupaných“ miniatur nic nedělá. „Já bych to neoznačovala jako vandalismus – myslím si, že v mnoha případech se může jednat o nešťastnou náhodu, pavilon navštěvují také děti, pro které jsou to lákadla a chtějí si na miniatury sáhnout,“ prohlásila.

Škody nejsou jen dílem návštěvníků. Za jednu může i uklízečka, která valtický zámek oprašovala tak důkladně, že se jí podařilo jednu sošku vysát.

Zatímco oprava skutečného lednického zámku by vyšla na stamiliony, nápravy škod způsobených neukázněnými návštěvníky se pohybují v řádech tisíců. Pro každou ze sošek už existuje model, takže jde pouze o cenu materiálu.

Kvůli krádežím sošek z miniatur není nouze o vznik fám. S jednou takovou se setkali pracovníci lednického zámku. „Od rána nám volala spousta lidí, co se stalo, že prý nám ze zámku ukradli sochy, ale pak se vysvětlilo, že se nejedná přímo o sochy na zámku, ale v parku miniatur,“ vysvětlila kastelánka Ivana Holásková.