ČT: Nový dokument představuje otce genetiky J. G. Mendela

Brno - Popsat život otce genetiky Johanna Gregora Mendela a principy jeho zásadních objevů se pokouší hodinový dokument režiséra Pavla Jiráska, který uvede Česká televize ve čtvrtek večer na druhém programu. Snímek je teprve druhým českým monografickým dokumentárním filmem o tomto světoznámém vědci.

Téměř hodinový dokumentární film natočil režisér Jirásek ve spolupráci s vedoucím Mendeliana Moravského zemského muzea Jiřím Severákem. „První snímek vznikl v šedesátých letech. Od té doby se v souvislosti s raketovým vývojem genetiky ve vnímání Mendela mnohé změnilo,“ řekl Jirásek. A právě to je hlavním cílem filmu. Popsat nejen Mendelův život, ale i interpretace jeho objevů od 19. století až do současnosti.

Dokument má Johanna Gregora Mendela představit ne jako zaprášený památník, ale jako stále žijící odkaz. „Jsou tam veselé animované jingly, hrané scénky, archivní materiály a výpovědi světových vědeckých kapacit,“ popsal Jirásek. Diváky přitom zavede na reálná místa spojená se životem vědce, představí jeho rodný dům, místo jeho působiště - klášter na Starém Brně, kde působil jako opat, i akademii ve Vídni, kde studoval.

Ukázka z filmu Johann Gregor Mendel - neustálá výzva (zdroj: ČT24)

„V dokumentu jsme chtěli ukázat, jak Mendelova práce od znovuobjevení provokovala a provokuje i v současnosti,“ vysvětlil vedoucí Mendeliana Moravského zemského muzea v Brně Jiří Sekerák.

Autoři se snažili ukázat Mendela jinak, než jak je prezentovaný v oficiální literatuře. Sám Mendel totiž genetické zákony, jak je známe dnes, nikdy nenapsal. To bylo dílem jeho znovuobjevitelů. Věnoval se sice křížení rostlin, především hrachu, a formulování dědičných zákonitostí, a to v letech 1856 až 1863. Genetika jako věda se však ustavila daleko později po jeho smrti.

Tvůrci se snažili zdokumentovat i málo známé peripetie z Mendelova života. Měl například  snahu získat profesorské místo ve Vídni, jeho přání se mu ale nikdy nesplnilo kvůli špatnému zdravotnímu stavu.

O snímek brněnského režiséra už projevilo zájem několik světových filmových festivalů.