V Brně se začíná jednat o povolební koalici

Brno - Volební vyjednávání v Brně začala už v nočních hodinách. Všechny strany odmítly vyjednávání s KSČM, Strana zelených navíc přidala na zakázaný seznam i občanské demokraty. Nejvíce hlasů i mandátů sice v Brně získala ČSSD, není ale vyloučena koalice bez sociálních demokratů. TOP 09 a KDU-ČSL totiž podle vyjádření lídrů preferují pravostředovou koalici.

Současný primátor Roman Onderka (ČSSD) postupně vyzývá zástupce všech stran, které se do zastupitelstva dostaly, k jednání. Zatím se sešel jen se zástupcem druhé nejsilnější strany - Robertem Kotzianem (ODS). Ani jeden z nich ale výsledky schůzky nekomentoval. Oba se shodli, že nová koalice by měla být domluvena během následujících 14 dnů.

Podle Onderky existuje několik alternativ na uzavření povolební koalice. Nevylučuje přitom ani možnost velké koalice. „Komunální volby narozdíl od parlamentních nejsou o ideologiích, ale o chodnících. ODS ani ČSSD nejsou takové jako před čtyřmi lety,“ reagoval Onderka na situaci, kdy před čtyřmi lety vyhrála volby v Brně ODS, ale koalici nakonec sestavovala druhá ČSSD.

Lídři volebních stran v Brně komentují povolební vyjednávání (zdroj: ČT24)

Středopravá koalice?

Ani jedna ze stran zatím nevyloučila možnost vzniku středopravé koalice. Pro Irenu Matonohovou z TOP 09 je ODS přirozeným koaličním partnerem. V podobném duchu se už dříve vyjádřil lídr lidovců Daniel Rychnovský. Stěžejními  tématy musí podle něj být dopravní témata, ať už se jedná o přesun vlakového nádraží nebo zajištění dostatečného počtu parkovacích míst. Na tom se shodli všichni zástupci čtyř nejsilnějších stran, které usednou v brněnském zastupitelstvu. „Z reakcí politických partnerů to vypadá na vznik středopravé koalice,“ uzavřel rozhovor Daniel Rychnovský.