Brněnské Perličky rozezpívaly Katalánsko

Brno/Malgrat de Mar - Dětský pěvecký sbor Perličky obsadil v mezinárodní soutěži v katalánském Malgrat de Mar druhé místo. Děvčata a chlapce ze Základní školy Jana Babáka dirigoval Michal Jančík, který byl navíc oceněn jako nejlepší dirigent soutěže. Kromě zpěvu na pátém ročníku festivalu předvedly Perličky svůj um ještě v Barceloně a Mataró.

Perličky si na vystoupení připravily tři skladby, z nichž jednu povinnou určila porota. „Na vystoupení jsme museli nacvičit tradiční katalánský sbor Bal de ciri. Dále jsme si připravili Ave Maria. Podmínkou také byla jedna skladba z našeho regionu. Rozhodli jsme se pro píseň Pod dubem za dubem,“ uvedl dirigent souboru Michal Jančík.

Jádro sboru tvoří žáci a žákyně z 5. A ze Základní školy Jana Babáka s rozšířenou hudební výchovou. Osm dětí z třicetičlenného souboru patří mezi jejich mladší kolegy. Děti chodí zpívat do sboru dvakrát týdně. Před soutěžním festivalem měly navíc soustředění. „Děti ze sboru si zkrátily prázdniny a začaly chodit do školy o týden dřív, aby vše stihly řádně vypilovat a nacvičit,“ shrnula třídní učitelka Zina Hošková.

Mladí pěvci dostali za umístění prozatím pouze zmrzlinu. Odměnou jim také bylo koupání na písečných plážích Costa Bravy i v době, kdy teploměry v České republiky ukazují teplotu kolem bodu mrazu. Z finanční odměny tisíc eur za druhé místo slíbila třídní učitelka Zina Hošková zaplatit další školní výlet.