Lékaři chtějí aktivněji hledat dárce orgánů

Brno - Lékaři pracující v transplantačních centrech usilují o to, aby v ČR bylo více dárců orgánů. Ročně jich je na milion obyvatel asi 20, ve Španělsku, kde dárcovství funguje nejlépe, 35. Podle lékařů by počet dárců mohlo zvýšit, kdyby na možnost odebrat zemřelému zdravý orgán mysleli lékaři v nemocnicích. Specialisté na posuzování možnosti transplantace se mají objevit nejdřív ve fakultních nemocnicích, řekl dnes novinářům Petr Němec z brněnského Centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie.

V ČR čeká aktuálně na transplantaci 920 pacientů. Každý rok jich víc než deset zemře, aniž by se vhodného dárce dočkalo. Specialisty pro transplantace v nemocnicích se mají stát vyškolení anesteziologové nebo neurologové. Mohli by ověřovat stav pacientů a vytipovávat možné dárce.

Podle lékařů má ČR sice moderní transplantační zákon, takže každý člověk je po smrti považován za možného dárce orgánů, pokud se za života nevyjádří jinak. U množství zemřelých přesto nikdo neposuzuje, zda by pro transplantační program byli vhodní. Podle odborníků je to i kvůli nákladům.

Petr Němec, ředitel Centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie, o nedostatku dárců orgánů (zdroj: ČT24)

„Péče o potencionálního dárce je nesmírně náročná a drahá. O tohoto pacienta se staráte jako o pacienta, který má nejvyšší šance na přežívání,“ řekl za kardiocentrum Pavel Studeník. Podle něj je třeba i po smrti mozku udržovat ve správné úrovni krevní tlak, organismus hydratovat i vyživovat. Navíc v okamžiku smrti člověk přestane být klientem zdravotní pojišťovny a ta léčbu zastaví.

Transplantacemi lze přitom podle odborníků ušetřit. Péče o člověka, který dochází kvůli nefungujícím ledvinám na dialýzu, stojí ročně milion korun. Péče o transplantovaného pacienta vyjde na 300.000 korun. Samotná operace stojí bez komplikací 200.000 až 400.000 korun. V případě komplikací i milion korun.

V ČR se ročně uskuteční 550 až 600 transplantací. Nejčastěji se jedná o ledviny, dále játra, srdce, plíce a slinivku.